Motovun Film Festival putuje u Funtanu

Radoslav Rogina (M. MIJOŠEK/arhiva)
Radoslav Rogina (M. MIJOŠEK/arhiva)

Funtana će u nedjelju i ponedjeljak, 6. i 7.kolovoza po prvi puta  podignuti filmsko platno na novoj plaži uz šetnicu u okviru projekta "Motovun film festival putuje - Funtana 2o17." Filmovi odabrani za ovu mini seriju su "Pravi momak za Mary" i "Rastroj", biti će prikazani u 21,15 sati uz slobodan ulaz.

Irski film "Pravi momak za Mary" režirao je Darren Thornton a u glavnim ulogama nastupaju CastSeana Karslake, Tara Lee, Charleiah Bailey, Denise McCarmack i Liobhan Shanahan. "Pravi momak za Mary" nije klasična romantična komedija: film je usredotočen na lik koji doživljava promjene kroz život. To je istovremeno teška i nježna priča o prijateljstvu, prvoj ljubavi i ostavljanju dobrih starih vremena iza sebe. Režiser Darren Thornton osnivač je kazališne družine Calipo, a osim u kazalištu i filmu angažiran je i na TV-u. Osvojio je Prix UIP na Berlinaleu i dvije nagrade Europske filmske akademije 2008. i 2011.godine. "Pravi momak za Mary" njegov je prvi dugometražni film.

Film "Rastroj" je njemačko-poljsko-švedska koprodukcija redateljice Kasje Adamik a glavne uloge tumače Mateusz Kosciukiewicz, Lukasz Simlat i Zofia Wiechlacz. Film se temelji na istinitoj priči o Krystianu Bali ambicioznom romanopiscu koji postaje glavni osumnjičenik u slučaju kada njegov roman Amuk (Rastroj) dođe u ruke policiji. Film nije tipična kriminalistička priča već se u njemu propituju filozofska pitanja o dobru i zlu, moralnom i nemoralnom, s referencijama na Dostojevskog, Nietzchea i Freuda. Stvarni slučaj Krystiana Bale privukao je ondašnju pozornost novina poput New Yorkera i Guardiana nakon što je Bale osuđen na 25 godina zatvora. On i danas tvrdi da je nevin.

Redateljica Kasia Adamik kći je Agnieszke Holland i Lace Adamika. Diplomirala je na pariškoj Akademiji likovnih umjetnosti i na briselskom Institutu Saint-Luc. Radila je na mnogim Hollandovim filmovima kao autorica "storyboarda" i na produkcijama (Romeo i Julija 1996.g). Režirala je i mnoge TV serije (The Deep End, Watala) a surađuje i na projektima kao što su "U tami" koji je nominiran za Oscara za najbolji strani film 2012.godine i u filmu "Tragovi" – dobitnika Srebrnog medvjeda na Berlinareu ove 2o17.godine. (S. BRAJKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter