Motovun dobiva moderan sustav zbrinjavanja otpadnih voda

Motovun (M. RIMANIĆ)
Motovun (M. RIMANIĆ)

Predstavljanjem zbornika "Crkva u Motovunu s pravnog, povijesnog i kulturološkoga gledišta", izložbom o ratnom putu 154. brigade HV-a i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Motovun je obilježio blagdan sv. Stjepana i Dan općine. U nazočnosti vijećnika i uzvanika iz javnih ustanova i službi te predstavnika susjednih jedinica lokalne samouprave, općinski načelnik Tomislav Pahović osvrnuo se na rezultate u proteklom razdoblju.

Modernizacija javne rasvjete

Početkom godine počela je gradnja prve faze kanalizacijskog sustava Motovuna, položeno je oko 1.100 metara kolektorskih cijevi, a isto je toliko asfaltirano lokalne ceste na dionici Kanal-Motovun te županijske ceste na Kanalu. Najesen se, dodao je Pahović, nastavlja izgradnja pročistača i asfaltiranje ceste od Kanala do Mrtve stanice gdje će se graditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Motovuna. Novac za izgradnju motovunskog kanalizacijskog sustava, ukupno vrijednog 9,5 milijuna kuna, osiguran je europskim programom IPARD, Mjerom 301, u iznosu od 7,2 milijuna kuna, a ostatak je Općina priskrbila kreditom. U međuvremenu dobivena je lokacijska dozvola za drugu fazu rekonstrukcije sustava odvodnje otpadnih voda i to za ulicu Gradiziol.

Pahović je izvijestio da će Ministarstvo kulture financirati trogodišnji općinski Plan programa za Povijesno urbanističku cjelinu Motovun, ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna. Protekle dvije godine završene su prva i druga faza, a ove godine na redu je treća faza sanacije Komunalne palače. Tako je do sada obnovljen dio zapadnog pročelja, visokog 14 metara, u dužini od 25 metara. Pahović je zahvalio Ministarstvu kulture na financijskoj potpori ovom značajnom projektu.

Općina Motovun prijavila je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt modernizacije javne rasvjete. Projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna, a cilj mu je rekonstrukcija i dogradnja sustava javne rasvjete ekološkim i energetski učinkovitim svjetiljkama. Nedavno je prošireno parkiralište ispod gornjeg groblja, na kojem se sada može parkirati 50-ak automobila. U sportsko-rekreacijskoj zoni uređeno je novo dječje igralište, a grad je dobio nove cvjetne gredice i cvjetni otok na Kanalu.

Uređenje igrališta, cesta, kapelice

Općina je skrbila i o potrebama svojih stanovnika, pa tako i najmlađih kroz potpore za nabavu udžbenika, isplatu stipendija i sufinanciranjem izvannastavnih aktivnosti. Poljoprivrednicima se pomaže u nabavi sadnog materijala i cijepova vinove loze, a starijima i socijalno ugroženima kroz poklon-pakete. Ne zanemaruju se ni mjesni odbori pa je tako u Krancetima počelo uređenje nogometnog igrališta. U Kaldiru se kontinuirano uređuju nerazvrstane ceste, a u pripremi je dokumentacija za izgradnju kapelice. Pahović je na kraju spomenuo i ovdašnje manifestacije koje su tradicionalno dobro posjećene, a njima se, uz ostalo, promiče baština, lokalni proizvodi te ostale vrijednosti i komparativne prednosti Motovunštine. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter