Motovun dobio Festival terana i tartufa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveci tartuf na prvom motovunskom Festivalu terana i tartufa, prozvanom TeTa, koji je ponio naslov Veli Jože 2010., otišao je na rukama Ivana Petkovica Šaje u Klis, a zlatne je terane u Trogir ponijela Klaudija Papic.

Za ove su se vrijedne nagrade kandidirali svi kupci degustacijskih caša, a Edi Maružin je izvukao ime najsretnijeg dobitnika - tako da su najveci tartuf, težak 320 grama i vrijedan 4.500 kuna, kao i kolekcija terana nagradenih zlatnom medaljom pošli u Dalmaciju. Bila su to vina San Zvanini Damira Vižintina iz Oprtlja, vina Deškovic Franka Deškovica iz Kostanjice te vina Tomaz Klaudija Tomaza iz Motovuna.

Prvu TeTu, kao festival s geografskim porijeklom, otvorio je Milan Antolovic, procelnik županijskog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu.

Motovunski nacelnik Slobodan Vugrinec podsjetio je da je motovunski teran bio simbol za vino u Istri. "Približavanjem Europskoj uniji moramo iskoristiti naše najbolje autohtone komparativne prednosti", naglasio je i dodao da je teran u prošlosti bio najrasprostranjenija vinska sorta u Istri te da mu se ovom manifestacijom nastoji vratiti znacaj koji zaslužuje.

"Svaki spomen tartufa veže se za Motovunsku šumu kao najvece jedinstveno stanište bijelog tartufa na svijetu, a to je još jedna naša komparativna prednost i autohton proizvod, zbog toga je Festival terana i tartufa ujedno i festival s geografskim porijeklom", zakljucio je.

Na festivalu je za medalje konkurirao 21 teran, kojima je povjerenstvo u sastavu dr. Sanja Radeka, Tomislav Plavša, Miljenko Bošnjak, Nikolina Jedrejcic i Robi Damijanic, nakon kemijske analize i organoleptickog ocjenjivanja, dodijelilo cetiri zlatne, sedam srebrnih i cetiri broncane medalje, s tim da su San Zvanini i Deškovic s 86,67 bodova podijelili šampionsko mjesto.

Uz vinare na festivalu su se predstavili poduzetnici koji se bave prodajom tartufa, a Giancarlo Zigante iz Plovanije donio je na festival najveci bijeli tartuf koji je otkupila Opcina Motovun te je postao spomenuta nagrada Veli Jože 2010.

Posjetitelji su mogli probati terane, jela od tartufa, sudjelovati na vodenoj degustaciji sommeliera Sandija Parisa i predavanju mr. Vlaste Radoicic o tartufima i teranu, a zabavljali su ih kvartet Istria iz Labina, klapa Motovun i Gustafi. U kinu Bauer prikazivali su se filmi o tartufima, a u galeriji Pet kula održana je izložba o hrvatskom grbu i zastavi koje je 1990. u Motovunu oblikovao Miroslav Šutej.


Podijeli: Facebook Twiter