Mototrka na prstenac: Subota je dan za sridu

Slavodobitnici Goran Paus i Daniel Benčić (Z. STRAHINJA)
Slavodobitnici Goran Paus i Daniel Benčić (Z. STRAHINJA)

Domaći par Goran Paus i Daniel Benčić s tri pogotka u sridu slavili su na ovogodišnjoj Mototrci na prstenac što se ovog vikenda održavala na Križici kod Orihi.

Subota je očito dan za sridu - s maksimalnim su učinkom započeli već prvi natjecatelji i tako osigurali dobro otvaranje 14. Mototrke na prstenac u sklopu 16. Dana sela Orihi. Na koncu je više od 20 vozača i kopljanika u tri trke uspjelo čak 24 puta nabosti maksimalna tri punta. U takvoj konkurenciji drugo su mjesto osvojili pulsko-valbandonski dvojac Ive Paus i Slaven Kisić, sa sedam punti zahvaljujući dvije sride, dok je treće mjesto pripalo pulskom timu Denisu Radeki i Vladi Terleviću, sa 6,5 punti i također dvije sride.

Unatoč brojnim odličnim pogocima, na stazi koju motorizirani vitezovi moraju proći za manje u pet sekundi potrebe za pripetavanjem nije bilo jer su sridu u sve tri trke ostvarili samo slavodobitnici Paus-Benčić. Zanimljivo je pak da su drugoplasirani vozač Paus i kopljanik Kisić ponovili lanjski rezultat, kada im je pobjeda izmakla u pripetavanju.

Za prva tri tima organizatori iz redova Športskog društva Orihi te Kluba oldtimera i motoprstenca osigurali su bogate nagrade, poput televizora, autoradija, zlatnih barbanskih ričina i još puno toga.

Dan sela Orihi, čiji su program vodili Denis Kontošić, znan i kao barbanski općinski načelnik, te Ivan Rabar, nije mogao proći ni bez tradicionalnog Oldtimer Daya i Old Fićo Daya, koji pohode mnogi domaći, ali i inozemni ljubitelji starih vozila. I ovi se programi fešte održavaju već 14. godinu za redom, a duga tradicija garantira dobar odaziv vlasnika automobila i motocikala.

Najstariji je automobil bio Fiat Balilla iz 1934. godine Oriana Vitasovića iz Vodnjana, a najstarijim motociklom, ujedno i najstarijim vozilom smotre, proglašen je Moto Guzzi od 500 kubika iz 1931. koji je u Orihi stigao iz Ilirske Bistrice (Slovenija).

Titulu najljepšeg automobila osvojio je Jeep Wyllis američke vojske iz 1943. u vlasništvu Vladimira Weitzera iz Rijeke, dok je najljepši motor bila Augusta iz 1955. Mariana Bancica iz Muggie (Italija).

Organizatori dodjeljuju i nagradu "Oldtimer za 5" koju je ove godine osvojio Zlatko Ivančić iz Kacane s prekrasnom malom Isettom, BMW-ovim automobilčićem od 300 kubika iz 1956. godine. Titulom "Fićo za 5", u oštroj konkurenciji brojnih primjeraka tog ponosa Fiata i Zastave, među kojima je bilo i nabrijanih Abarth verzija, okitila se Zastava 750 iz 1977. godine Fažanca Stanka Kramara.

O izboru naj-vozila brinuo je žiri u sastavu Elvis Pavlić, Dario Rojnić i Dean Paus, a sud časti Mototrke na prstenac na Križici činili su Roberta Kontošić, Damir Kontošić i Elvis Pavlić.

Proslavu su kao pokrovitelji popratili Općina Barban i njena Turistička zajednica. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter