Motorna pila zapalila šumu kod Buja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U požaru koji je u petak oko 13 sati buknuo izmedu sela Martincici i Dubci nedaleko od Buja izgorjelo je više od 20 hektara bjelogoricne šume, makije i niskog raslinja. Plamena stihija je zahvaljujuci nadljudskim naporima vatrogasaca svladana i lokalizirana oko 18.30 sati.

Prema neslužbenim informacijama, uzrok požara je otvoreni plamen na motornoj pili kojom je djelatnik jednog poduzeca pilio drva. Tjerana snažnim vjetrom vatra je zacas zahvatila suhu travu i više je bez pomoci jakih vatrogasnih snaga nije bilo moguce zaustaviti.

Vatrena stihija se na jednom dijelu približila kucama u selu Dubci na svega dvadesetak metara, ali su vatrogasci sprijecili njeno širenje i vece materijalne štete. Ozlijedenih na svu srecu nije bilo. Cijelom operacijom na teško pristupacnom terenu i u zraku rukovodio je prvi istarski vatrogasac Dino Kozlevac, a za vrijeme požara obilazio je sve dostupne tocke na terenu.

Nakon što nas je konacno mogao izvijestiti da je požar lokaliziran, kazao je da ce na terenu ostati dežurati onoliko ekipa koliko bude potrebno, buduci da je još uvijek postojala opasnost da se vatra negdje ponovo rasplamsa.

- Požar je svim snagama gasilo više od 60 vatrogasaca iz javnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava s podrucja Umaga, Buja, Buzeta, Oprtlja, Novigrada, kao i djelatnika Hrvatskih šuma, a u akciji je sudjelovalo i 15 vatrogasnih vozila. U pomoc su nam priskocili i djelatnici bujskog Crvenog križa koji su nas opskrbljivali pitkom vodom, a u stanju pripravnosti je radi predostrožnosti bila i jedna umaška ekipa hitne pomoci. Djelatnici HEP-a u okolici su iz sigurnosnih i preventivnih razloga iskopcali struju. Cijelo popodne su vatru iz zraka gasila dva kanadera. Prava je sreca da smo ih uspjeli dobiti jer nam je bilo gotovo nemoguce probijati se kroz gustu, neprohodnu šumu. Gasitelji su mogli najbliže doci vozilom zaraslim kolskim putovima i otuda gasiti, kazao nam je Dino Kozlevac.

Vatrena fronta protezala se od mjesta Martincici do sela Dubci s obje strane ceste te kroz cijelu kotlinu koja je prekrivena gustom šumom. Vatrogascima je bilo prakticki nemoguce provuci se na pojedine pozicije zbog izuzetno nepristupacnog terena. No, zahvaljujuci naletima neumornih kanadera drvece u kotlini samo je djelomicno izgorjelo.

Vatra je, prema svemu sudeci, izbila upravo u toj kotlini te se vrlo brzo proširila prema cesti u smjeru Martincica. Na nekoliko je mjesta uz pomoc vjetra uspjela prijeci na drugu stranu ceste i zaprijetiti kucama, no vatrogasci su bili brži i zaustavili je prije nego je ušla u necije dvorište. Neki mještani su gumama za polijevanje natapali vodom okucnice za slucaj da se vatra ipak pojavi.

Nakon prvotnog strahovanja, kada su vidjeli da ce gasitelji ipak uspjeti zaustaviti vatru, odahnuli su, a dolazak kanadera ih je opustio i oduševio svojim preletima. Dok je trajala borba vatrogasaca protiv vatrene stihije, policija je za sav promet, osim interventnih vozila, zatvorila cestu u dužini od oko kilometar. (Napsiao i snimio Mateo SARDELIN)

U supetarskoj opcini opet gorjelo

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe iz Pazina cijelu su noc, do osam sati ujutro, dežurali na požarištu pokraj sela Dragovanci u supetarskoj opcini. Ondje je u cetvrtak popodne buknuo velik požar koji je zahvatio 40 do 50 hektara bjelogorice, niskog raslinja i trave. U gašenju je, uz 23 profesionalna i dobrovoljna vatrogasca iz Pazina, pomagao i kanader.

Dežuranje su od vatrogasaca potom preuzeli djelatnici Hrvatskih šuma, a vec u 8.30 sati pazinski vatrogasci su krenuli na dvije nove intervencije u blizini mjesta gdje je izbio jucerašnji požar. Ti su novi požari u blizini sela Pamici i Kranjci, ali mjesta nisu ugrožena. Gorjelo je na oko sedam hektara zemljišta pod bjelogoricom, niskim raslinjem i travom. Novi požari nisu povezani s onim koji je izbio dan ranije i puno su manjeg intenziteta. Širenje vatre zaustavljeno je u 13.35 sati.

Lokacija izmedu Batvaca i Peroja, na kojoj je u cetvrtak popodne izgorjelo oko 25 hektara suhe trave, niskog raslinja i stabala bjelogoricne šume, pod stalnim je nadzorom, saznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudija Karlovica. (S. B., T. G.)

Požar kod Filipini prijavio dvanaestogodišnjak

Šest vatrogasaca s tri interventna vozila gasilo je požar koji je izbio na nadstrešnici na jednoj privatnoj parceli u selu Filipini kraj Poreca, doznajemo od Adrijana Jugovca, zapovjednika porecke vatrogasne postrojbe. Vatrogasci su na teren izašli nakon dojave primljene u 11 sati te su lokalizirali požar dvadesetak minuta kasnije i potpuno ga ugasili oko 11.43. U požaru su ošteceni traktor, prikolica i kopacica koji su se nalazili ispod nadstrešnice, a uzrok njegova izbijanja još nije poznat

Jugovac je istaknuo da je požar prijavio dvanaestogodišnjak iz sela Filipini, koji reagirao brzo i smireno te vatrogasce na vrijeme usmjerio na mjesto nezgode. (V. H.)    


Podijeli: Facebook Twiter