Motoristi iskušali poligon sigurne vožnje

Pulski motoristi iskušali su se na poligonu sigurne vožnje u dvorištu Društvenog centra Rojc (D. ŠTIFANIĆ)
Pulski motoristi iskušali su se na poligonu sigurne vožnje u dvorištu Društvenog centra Rojc (D. ŠTIFANIĆ)

Mnogi su se pulski motoristi iskušali na poligonu sigurne vožnje u dvorištu Društvenog centra Rojc. Edukativno-pokazni poligon spretne i sigurne vožnje organizirali su i vodili članovi udruge Karavana za život "Bikeri na cesti" iz Zagreba, uz logistiku svoje pulske podružnice koju vodi Igor Vuković. Sigurnu vožnju na poligonu pokazali su i pulski prometni policajci, koji su prije toga za sve okupljene motoriste održali kratko predavanje. Spašavanje motorista nakon nesreće demonstrirala je ekipa Hitne medicinske pomoći iz Pule.

- Edukaciju motociklista provodimo kontinuirano od 2011. godine, svakog vikenda negdje u Hrvatskoj, u suradnji s MUP-om, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti na cestama. Poligoni su besplatni, a uključuju kako sigurno upravljati motociklom, kako pravilno kontrolirati pneumatike, kočnice, tehničku ispravnost motocikla, na što pripaziti na cesti, kako pravilno kočiti prednjom i zadnjom kočnicom, uporaba kuplunga u vožnji… Mi nemamo zračne jastuke, niti lim da nas štiti, u direktnom srazu s automobilom gubimo bitku. A svi griješimo na cesti i moramo poštivati druge u prometu, kao i oni nas, kaže Mladen Stjepan Vitković, predsjednik Karavane za život.

Dubravko Šlibar, pomoćnik načelnika za preventivu u pulskoj Postaji prometne policije, kaže da su najčešće greške motorista u prometnim nezgodama nepoštivanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina i nepokazivanje namjere postupanja u prometu. Udio je čovjeka u nesrećama oko 75 posto, a riječ je o pogrešnim odlukama i procjenama, psihomotornim sposobnostima, vještini i znanju, naglašava.

- Prošle godine od 878 prometnih nesreća koje su se dogodile na području pulske Postaje prometne policije, vozači motora i mopeda sudjelovali su u 111 nesreća (12,6 posto), a uzrokovali su njih 46, odnosno 42 posto. U prometnim nesrećama lani je stradalo čak 96 osoba, ali na sreću, nije bilo smrtnih ishoda. Alkohol je bio uzročnik u pet nesreća. Najveći broj nesreća dogodio se petkom (22) i to tijekom dana, od 12 do 16 sati, kaže Šlibar. U svojim savjetima motoristima posebno naglašava obvezu nošenja kacige, propisane i pričvršćene, te dnevne vožnje uz upaljena svjetla tijekom čitave godine. (D. PALIBRK, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter