MotoGP: Marquezu Velika nagrada SAD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marc Marquez, 20-godišnji španjolski motociklist u "sedlu" Honde, pobjednik je Velike nagrade SAD-a u klasi MotoGP voženoj na stazi Laguna Seca.

Bila je to deveta utrka sezone, jedina u kojoj se natječu samo vozači u "kraljevskoj klasi", a Marquez je trećom pobjedom, drugom uzastopnom, povećao vodstvo u ukupnom poretku. Sada uoči četverotjedne pauze prvom pratitelju Daniju Pedrosi bježi 16, a branitelju naslova svjetskog prvaka Jorgeu Lorenzu 26 bodova.

- Presretan sam ovim rezultatom. Imali smo dosta problema na početku utrke, kad je motocikl imao puni tank. U tim je uvjetima bilo lako pogriješiti i izgubiti prednji kraj. Dobro sam zagrijao gume i odlučio pritiskati kad sam se počeo osjećati sigurnije, rekao je Marquez nakon pobjede do koje je došao u svom prvom nastupu na jednoj od najzahtjevnijih staza u motociklističkom kalendaru.

- Najvažnije je da se osjećamo dobro i sigurno. Vidjet ćemo što će se događati u drugom dijelu sezone, no sigurno će biti zanimljivo kad se Jorge i Dani vrate u punu formu. Ovdje smo imali veliku priliku i drago mi je što smo je iskoristili, veli on.

Marquez je postao prvi vozač u povijesti koji je kao debitant upisao pobjedu na kultnoj kalifornijskoj stazi, no do nje nije lako došao. Startao je s drugog mjesta, da bi odmah na startu izgubio dvije pozicije. Potom je polako krenuo prema vrhu i nakon velike borbe s vanjske strane u glasovitom zavoju "Corkscrew" prestigao Valentina Rossija, potom u 19. krugu Stefana Bradla i odjurio do pobjede.

Bradl je u Laguna Seci po prvi put u karijeri izborio "pole position" i na kraju osvojio drugo mjesto, čime se prvi put u klasi MotoGP popeo na pobjedničko postolje, dok je Rossi na koncu bio treći.

Pedrosa je u borbi dvojice povratnika na stazu nakon ozljede svladao Lorenza u borbi za peto mjesto. (I. C.)


Podijeli: Facebook Twiter