Motociklist ozlijeđen u prometnoj nesreći u Santorijevoj ulici

Prometna nesreća u Santorijevoj ulici (N. LAZAREVIĆ)
Prometna nesreća u Santorijevoj ulici (N. LAZAREVIĆ)

Lakše ozljede u prometnoj nesreći u Santoriovoj ulici u Puli zadobio je 28-godišnjak. Nesreća se dogodila u ponedjeljak oko 9.35 sati kada je 46-godišnjak upravljao automobilom Škoda, pulske registarske oznake kolnikom Japodske ulice. Dolaskom na raskrižje s kolnikom Santoriove ulice, vozač je ušao u raskrižje te je oduzeo prednost prolaska i udario u motocikl Gilera, splitske registarske oznake kojim je upravljao 28-godišnjak.

Ozlijeđeni vozač motocikla je nakon što su mu pružili pomoć djelatnici pulske Hitne pomoći, prevezen u Opću bolnicu gdje je utvrđeno da je zadobio lakše ozljede. Protiv vozača automobila se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama podnosi optužni prijedlog.

Proteklog vikenda, od 5. do 7. lipnja, na području PU istarske dogodilo se pet prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikala. U nesrećama je stradalo pet vozača od čega je jedan zadobio teške tjelesne ozljede, dok su 4 vozača lakše ozlijeđena. U navedenim prometnim nesrećama jedan vozač motocikla nije koristio zaštitnu kacigu, dok je drugi koristio neispravnu zaštitnu kacigu. Najčešće greške vozača mopeda i motocikla su, nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje.

 Osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su ne korištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje istih, a da nisu uredno pričvršćene na glavi ili nisu homologirane, ne postavljanje reg. pločice ili postavljanje na nevidljivim mjestima. Policija upozorava vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama, da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi, dok ostali sudionici u prometu da obrate pozornost na prisutne vozače mopeda i motocikala u prometu na cestama, koji su manje uočljivi za vrijeme pretjecanja ili u raskrižju. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter