Moto GP: Marc Marquez na sedmom nebu

(REUTERS)
(REUTERS)

Velika nagrada Katalonije u motociklizmu protekla je u potpunoj dominaciji Španjolaca koji su slavili u sve tri klase. U najjačoj klasi MotoGP mjesta iznenađenjima nije bilo.

Pobijedio je, sedmi put uzastopce, svjetski prvak Marc Marquez (21) na Hondi i pritom srušio još jedan u nizu rekorda. Ovom pobjedom postao je najmlađi motociklist u povijesti koji je otvorio sezonu sa sedam uzastopnih pobjeda. Marquez je do pobjede u Barceloni stigao ispred Talijana Valentina Rossija i Španjolca Danija Pedrose. Novom pobjedom Marquez je povećao vodstvo u ukupnom poretku, sad vodi sa 175 bodova, Rossi na drugom mjestu ima 117 bodova, a treći je Pedrosa sa 112 bodova.

Bila je to jedna od najneizvjesnijih utrka ove sezone. Sjajni talijanski veteran Rossi prvi je "potegnuo" i poveo utrku na svojoj Yamahi na čijem su se repu našle Honde Marqueza i Pedrose, te Yamaha Lorenza čime se na čelu formirao već tradicionalni kvartet. Neobično je bilo samo što ritam utrci nije davao svjetski prvak. No, sedam krugova prije kraja Rossi više nije mogao braniti čelnu poziciju, pa su ga prestigle obje Honde čiji su vozači nastavili veliku borbu do par zavoja prije kraja. Tada je Lorenzo promašio zavoj omogućivši Marquezu novo slavlje, a Rossi je pogrešku iskoristio da se popne na drugu stepenicu pobjedničkog postolja.

- Bilo je još teže nego u Mugellu, a napravio sam i jednu pogrešku na startu. Bila je lijepa utrka i zahvaljujem navijačima koji su mi dodali ono nešto više. Pobjeda mi je još draža jer je pobijedio i brat Alex u Moto3 - zadovoljno je komentirao Marc Marquez.

- Kakvi gušti. Pomislio sam da ću ovoga puta uspjeti pobijediti. Malo mi je žao. Namjeravao sam uzvratiti Marcu kad me prestigao, ali se onda između nas ubacio i Pedrosa i više se nisam mogao umiješati u borbu za pobjedu, tek sam iskoristio Danijevu pogrešku na kraju - rekao je Rossi.

U klasi Moto2 do pete pobjede sezone stigao je Španjolac Esteve Rabat na Kalexu. Njegov sunarodnjak Maverick Vinales, također na Kalexu, bio je drugi, dok je treće mjesto pripalo Francuzu Johannu Zarcu na Caterham Suteru.

U najslabijem razredu, Moto3 prvi put ove sezone je pobijedio Španjolac Alex Marquez na Hondi ispred Talijana Enea Bastianinija na KTM-u i Španjolca Efrena Vazqueza na Hondi. U ukupnom poretku sa 117 bodova vodi Australac Jack Miller na KTM-u koji je danas bio četvrti. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter