Motivirani psi pronalaze unesrecene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trideset sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Njemacke, Danske, Austrije i Italije te trideset i pet pasa spasilaca odradilo je u nedjelju posljednju potragu u ruševinama 17. godišnje vježbe HUOPP 2010. zapocete 30. rujna.

Podijeljeni u pet grupa sudionici su treninirali u starim utvrdama, kamenolomima i vojarnama na podrucju Pule i okolice, a jedne smo zatekli u kamenolomu Valtura.

- Ovo je cetvrti put da organiziramo godišnju vježbu u Puli zato što ovdje ima najviše ruševina. Neki sudionici su vec bili na medunarodnim potragama u ruševinama, dok mi iz Hrvatske idemo u potrage na otvorenim prostorima u suradnji s Gorskom službom spašavanja, kazala je Sara Maravic, voditeljica strucne komisije Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa iz Zagreba.

Vježba je organizirana tako da se jedan ili više sudionika sakriju na razlicita mjesta nakon cega biva pušten pas spasilac. Kada pronade "unesrecene", on ih oznacava lajanjem kako bi ekipa znala locirati osobu.

Maravic je objasnila da pse treniraju po principu pozitivne motivacije, odnosno njihov trud biva nagraden igrackom, lopticom ili hranom. Naglasila je i da vrlo cesto sudjeluju u akcijama potrage za izgubljenim osobama.

Pasa je bilo razlicitih - od najmladeg boksera starog svega nekoliko mjeseci do najstarije dame u mirovini, zlatne retriverice. Oni koji su u treningu sudjelovali aktivno s nestrpljenjem su išcekivali svoj red kako bi se iskazali i istovremeno zabavili.

Vježbe na lokacijama u Puli omogucili su Ministarstvo obrane, Državna uprava za zaštitu i spašavanje - Podrucni ured Pazin, Šumarija Rovinj i pulski Konzervatorski odjel.


Podijeli: Facebook Twiter