Motivi prirode u vašoj kuhinji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripremanje omiljenih obroka bit ce zasigurno ugodnije u kuhinji s motivima prirode. Ovakav pristup u njenom oblikovanju, ucinit ce ju interesantnijom za boravak i druženje s clanovima obitelji. Priroda je svuda oko nas, oplemenjuje nas, pa je poželjna i kao motiv u uredenju kuhinje.



Prirodu možete unijeti u kuhinju na razlicite nacine, a svaki od odabranih ce joj dati poseban izražaj i ugodaj. Kuhinja se može prirodno oplemeniti na stilizirane ili realisticne nacine, a odabir ovisi o vašem ukusu.

Pobornici modernog i prakticnog minimalizma skloni su stiliziranim nacinima, koji ukljucuju primjenu "printa" s prirodnim motivima ili životinjskim uzorcima na kuhinjskim frontama, plocicama ili staklenim plohama, dok realisticni nacini uvode prirodno drvo i kamen, koji su cesto sastavni dijelovi klasicnih i rustikalnih kuhinja.



Kuhinjske fronte su idealna podloga za igru prirodnim motivima. Bilo da se izvode od stakla, MDF-a ili nekog drugog materijala, poslužit ce u svojoj punoj ili djelomicnoj površini kao podloga za razlicite motive. Preporucujemo otisak prenijeti samo segmentno na odredene dijelove kuhinje.

Veliki cvjetni motivi na zidnim keramickim plocicama mogu zauzimati zidove izvan kuhinjskih elemenata te tako samu kuhinju ostaviti potpuno neutralnom - jednobojnom. Zidovi tako postaju naglašeni okvir koji zatvara kuhinju kao funkcionalno tehnološku cjelinu. Osim cvjetnih, motivi mogu biti i drugi prirodni.



Slican, ali razlicit efekt postici cete zidnim tapetama koje možete postaviti na istaknut kuhinjski zid. Motivi tapeta mogu biti foto realisticni ili stilizirani apstraktni.

Uzorak na staklu, koje prekriva kuhinjski zid izmedu gornjih i donjih elementa ili pozadinu nape, može biti biljni ili životinjski, realistican ili stiliziran. Bojano staklo je vrlo popularno u opremanju kuhinja i pruža raznovrsne mogucnosti oslikavanja i dodavanja željenih motiva. Oni mogu biti diskretni ili vrlo naglašeni.



Posebne mogucnosti stvara laminirano staklo, koje se može koristiti za fronte kuhinje. Izmedu dva stakla se mogu postaviti motivi mrtve prirode, poput suhog lišca i sl. te tako kreirati kuhinju s unikatno izradenim frontama prema vlastitim željama.

Vrlo interesantan nacin prirodnog oživljavanja kuhinje je korištenje zacinskog bilja, koje raste u loncanicama, a smješteno je u posebno pripremljenim gornjim kuhinjskim elementima. Na ovaj nacin kuhinja postaje doista zelena i živa, a mijenjanjem zacinskog bilja uvijek dobiva novi izražaj.



Prirodne motive u kuhinju cete jednostavno uvesti postavljenjem drvenog poda, drvene radne plohe ili fronti kuhinje. Naglašena tekstura godova unosi toplinu i oplemenjuje ovaj prostor. Boju drva odaberite ovisno o velicini kuhinje, a pri uredenju manjih izbjegavajte tamne tonove.

Kamen u kuhinji možete primjeniti na razlicite nacine. Cesto se koristi kao podna i zidna obloga, ali ce vrlo efektno izgledati i kao radna ploha u koju je integriran kameni praonik. Kamen se može pojaviti i dekorativno u pozadini nape. Vrsta, format, nacin obrade i slaganja kamena, uvelike ce utjecati na konacan dojam koji ostavlja u kuhinji.

Priroda nas okružuje, prenesite u kuhinju njene motive koji ce vas svakodnevno opuštati i uveseljavati dok pripremate ukusne obroke. (Monika Galovic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter