Motikini fotokolaži u Gradskoj galeriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Gradskoj galeriji u tijeku je izložba "Antun Motika - izbor iz donacije V. - Fotokolaži". Rijec je o izboru iz više od dvije stotine tabli okupljenih u pet albuma iz Zbirke Antuna Motike, odnosno donacije njegove obitelji u sklopu Zbirke umjetnina Grada Pule.
Radovi su restauratorsko-konzervatorskim intervencijama rehabilitirani i spašeni od daljnjeg propadanja, a prezentiraju se prvi put u ovako velikom broju, kao autonomna cjelina kojoj je posvecena cijela izložba. Njome se želi ukazati na fotokolaže Antuna Motike kao relativno neistraženo podrucje opsežnog autorovog stvaralaštva i doprinijeti njegovoj valorizaciji te istaknuti njegov doprinos neoavangardnoj umjetnosti i razdoblju nakon nje.
Motikini atelierski eksperimenti – zapoceti 1940-ih, a nastavljeni do umjetnikove smrti 1992. – nikada nisu temeljito prouceni, prezentirani i evaluirani kao izniman doprinos i anticipacija "nove umjetnicke prakse" 70-ih godina i kasnijih desetljeca. U fotokolažima Motikino inkorporiranje sadržaja iz svakodnevnog života u sferu umjetnosti i tretiranje kolaža kao samostalnog likovnog izraza može se promatrati kao jedinstvena pojava u sklopu hrvatske umjetnosti pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeca. Izložba ostaje otvorena do prosinca ove godine, a može se razgledati radnim danom od 9 do 12 i od 20 do 22 sata te subotom od 10 do 13 i od 19 do 21 sat.


Podijeli: Facebook Twiter