Mosul pod punom opsadom, obitelji u potrazi za hranom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjevernoirački grad Mosul pod punom je opsadom, a siromašne obitelji muku muče kako se prehraniti, posebice zbog strmoglavog rasta cijena nakon što je iračka vojska, potpomognuta američkim zračnim udarima, pokrenula ofenzivu na taj grad pod kontrolom sunitskih džihadista Islamske države (IS), upozoravaju u utorak humanitarne udruge.

Najsiromašnije obitelji jedva preživljavaju dok druge spremaju zalihe očekujući daljnji porast cijena zbog nastavka bitke započete prije šest tjedana i obruča koji se sve čvršće steže.

"Naši kontakti nam govore da siromašne obitelji teško preživljavaju. To je zabrinjavajuće", kazala je Lise Grande, koordinatorica humanitarnih aktivnosti UN-a u Iraku.

Iračka vojska i kurdske snage okružile su grad sa sjevera, istoka i juga, dok sa zapadu nadiru Narodne mobilizacijske snage - koalicija šijitskih oružanih skupina koje podupire Iran.

Cijene hrane u opkoljenom gradu naglo su skočile prošli tjedan kada su šijitske milicije presjekle opskrbni pravac iz sirijskog dijela kalifata prema Mosulu. Procjenjuje se da u dijelovima grada pod kontrolom IS-a živi više od milijun ljudi. S prekinutom posljednjom opskrbnom rutom, cijene osnovnih namirnica mogle bi se u "vrlo kratkom vremenu" udvostručiti, tvrde humanitarni radnici.

"Što dulje traje bitka za oslobađanje grada, to će uvjeti za obitelji bivati sve teži", kazala je Grande. Prema informacijama koje stižu iz grada, IS je u nedjelju zbog povećanja cijena hrane uhitio 30 trgovaca, kako bi spriječio izbijanje sve većeg nezadovoljstva. IS se nesmiljeno obračunava sa svima koji bi mogli pomoći suprotnoj strani, a zbog navodne nelojalnosti likvidirali su nekadašnje policijske i vojne časnike.

Iračka vojska procjenjuje da IS u gradu raspolaže s 5000 do 6000 boraca. Njihov vođa Abu Bakr al-Bagdadi, koji se najvjerojatnije nalazi negdje u blizini sirijske granice, poručio je svojim borcima da nema povlačenja iz grada.

Od 17.  listopada, u ofenzivi na Mosul sudjeluje oko 100.000 iračkih vojnika, kurdskih snaga i šijitskih milicija. Zauzimanje Mosula smatra se ključnim za poraz samoproglašenog kalifata. Do sada je iz grada pobjeglo oko 74.000 civila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter