Mosul: Pobunjenici razaraju svetišta i džamije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sunitski pobunjenici razorili su svetišta i džamije u drugom po veličini iračkom gradu Mosulu nakon njegovog zauzimanja početkom lipnja, doznaje se u subotu od stanovnika i putem vijesti objavljenih na društvenim mrežama.

Najmanje četiri sunitska i sufijska i sufijska svetišta te šest šijitskih džamija uništeno je u područjima sjeverne provincije Niniva, s glavnim gradom Mosulom, koje se sada nalaze pod kontrolom sunitskih pobunjenika. Fotografije koje su na internetu objavili radikalni sunitski borci skupine Islamska država (IS) pokazuju buldožere koji ruše sunitska i sufijska svetišta.

Šijitske su džamije uništene eksplozivom. Stanovnici toga područja potvrdili su uništenja svetišta i džamija, a kako javljaju, pobunjenici su zauzeli i dvije katedrale. S njih su skinuti križevi i razvijene crne zastave IS-a.

"Žalosti nas uništavanje svetišta koja smo naslijedili od naših očeva i djedova. To su znamenitosti grada", kazao je 51-godišnji Ahmed iz Mosila. Mosul, čije ima na arapskom znači "raskrižje", brojao je prije sunitske ofenzive dva milijuna stanovnika. Tijekom stoljeća bio je trgovačko središte Bliskog istoka. Osim većinskih sunita, u tom gradu su živjele i brojne vjerske i etničke manjine, poput šijita, Kurda, Turkmena i Jazidi. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter