"Mostovci" zajedno s oporbom HDZ-u srušili kvorum u Saboru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vladajućoj koaliciji danas je otvorena još jedna linija sukoba - zastupnici Mosta priključili su se danas u Hrvatskom saboru oporbenjacima i srušili kvorum, onemogućivši glasovanje o Izvješću o radu HNB-a. "Mostovci" su, naime, tražili da se o izvješću glasa sa "za" ili "protiv", dok je HDZ ustrajao na stavu da se izvješće samo primi na znanje kao što je bilo i kod ranijeg izvješća.

Odmah su sazvani klubovi Domoljubne koalicije i Mosta. Obzirom se već idući tjedan glasa o proračunu za iduću godinu, špekulira se kako iza ovog poteza zapravo stoji ucjena Mosta da neće podržati proračun ukoliko ne dobiju mjesto guvernera HNB-a za svojeg Ivana Lovrinovića.

U vrijeme događanja u Saboru, guverner Boris Vujčić je bio na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, najaviši da će  Hrvatska narodna banka uskoro izaći s novom projekcijom rasta za 2016. koja će biti viša od prethodne:

- Očekujemo rast BDP-a od 2 posto, sukladno pokazateljima za siječanj i početak veljače koji su takvi da bi rast trebao biti viši od prethodno očekivanog, rekao je guverner Vujčić u sklopu predavanja na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Središnja se banka dakle priključila očekivanjima Vlade koja također očekuje rast od 2 posto u ovoj godini, te je na toj projekciji i planirala ovogodišnji, tek predstavljeni proračun. O proračunu je Vujčić rekao da je "otprilike u gabaritima koje smo očekivali, više-manje zadržavanje rashoda na razini od prethodne godine što zbog rasta prihoda zbog rasta BDP-a do vodi do prilagodbe proračuna i spuštanja proračunskog deficita ispod 3 posto BDP-a.

U ovom trenutku su i naše procjene da bi rast trebao biti 2 posto, to je realno, te rebalanse proračuna ne bi trebalo očekivati", rekao je Vujčić, koji nije htio komentirati situaciju u Saboru oko (ne)glasanja oko HNB-ovog izvješća.

"Hrvatska narodna banka po zakonu obavještava dva puta godišnje Sabor, mi smo to i učinili, a rasprava je, mislim, bila jako zanimljiva", poručio je guverner. (A. DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ, NL)


Podijeli: Facebook Twiter