Mostar: Sud naložio uspostavu jedinstvenih škola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinski sud u Mostaru ocijenio je diskriminirajucom praksu postojanja dviju škola pod jednim krovom na podrucju Stoca i Capljine u kojima se nastava zasebno organizirala za djecu hrvatske i bošnjacke nacionalnosti te je naložio uspostavu jedinstvenih škola, izvijestili su u nedjelju tiskani mediji u BiH.

Sutkinja Opcinskog suda u Mostaru Rabija Tanovic ocijenila je da postojanje dvije škole pod jednim krovom predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminicije. Zbog toga je Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovacko-neretvanske županije naložilo da se do 1. rujna tu praksu ukine.

- Organiziranjem škola na etnickom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etnickom principu odvajali su ucenike u školama na podrucju Hercegovacko-neretvanske županije na temelju njihove etnicke pripadnosti, cime su pocinili diskriminaciju, navodi se u presudi.

Presuda je donesena u petak, a tužbu za utvrdivanje diskriminacije podnijelo je udruženje Vaša prava iz Sarajeva. To je prva presuda u Bosni i Hercegovini vezana za nacionalnu segregaciju djece u školama kojih u hrvatsko-bošnjackoj Federaciji BiH ima trideset cetiri.


Podijeli: Facebook Twiter