Mostar: Novi prosvjedi zbog matičnog broja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvjestotinjak Mostaraca okupilo se u nedjelju u središtu grada ponavljajući zahtjeve za donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju uoči sutrašnjeg središnjeg prosvjeda u Sarajevu te su dobili potporu više nevladinih organizacija koje su zatražile i promjene Izbornog zakona BiH te Statuta grada Mostara.

Uz glasne povike okupljenih i zvižduke, istaknuti su napisi "Iznevjerili su našu djecu" te "Dajte im otkaz", a prosvjednici upozoravaju na nerad zastupnika u državnom parlamentu koji ne mogu donijeti jedinstveni zakon o matičnom broju BiH.

Oni su zastupnike pozvali da provedu presudu Ustavnoga suda BiH koja se tiče ovoga zakona, ali i na uspostavu državnog Fonda solidarnosti, iz kojeg bi se financiralo liječenje građana koji ne mogu imati medicinski tretman u BiH.

Prosvjede o jedinstvenom matičnom broju (JMB) podržalo je više nevladinih organizacija iz Hercegovine, koje su zatražile da se provedu i druge presude Ustavnoga suda koje parlamentarci nisu prihvatili od promjene Izbornog zakona BiH i Statuta grada Mostara u kojemu jedino nisu održani lokalni izbori u listopadu prošle godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter