Most u utorak pregovara s SDP-om i HDZ-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Most nezavisnih lista za utorak najavljuje nastavak pregovora sa SDP-om i HDZ-om, a na dnevnom su redu pravosuđe i poduzetništvo, teme koje su sastavni dio reformi kojima Most uvjetuje formiranje vlade.

Dok iz Mosta poručuju kako traže jamstva za provedbu reformi, čelnici obaju koalicijskih blokova s kojima će se pregovarati - Zoran Milanović (Hrvatska raste) i Tomislav Karamarko (Domoljubna koalicija) poručuju kako su optimisti i da su zadovoljni jer se pregovori nastavljaju.

Milanović kaže kako je optimist i vjeruje da će se s Mostom dogovoriti kao "s jednom političkom cjelinom", a zbog nastavka pregovora dobre je volje, kaže, i Karamarko koji poručuje da HDZ ima dobar program i dobre sugovornike.

Most se sa SDP-om i HDZ-om sastao i prije pet dana, kada im je predložio formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Pregovori sa SDP-om započet će u utorak u 10 sati u SDP-ovim stranačkim prostorijama na Iblerovom trgu, a s HDZ-om u središnjici na Trgu žrtava fašizma u 13 sati. Iz Mosta poručuju kako će članovi njihova pregovaračkog tima nakon sastanaka biti dostupni za izjave.

Most proračunski novac dobiva za svih 19 mandata

Zastupnici Mosta, osim izbačenog Drage Prgometa i Irene Petrijevčanin Vuksanović, okupili su se preko vikenda u Plitvičkim jezerima kako bi se upoznali i demonstrirali da su jedinstveni, unatoč spekulacijama da su pred raskolom. Na Facebooku Mosta napisali su da im je besmisleno opovrgavati sve dezinformacije o njima i da nastavljaju kako su planirali.

- Nikakva odluka nije donesena, još uvijek čekamo da se obje strane službeno očituju o našem prijedlogu. Ovaj tjedan kreće proces usuglašavanja reformi i sa SDP-om i s HDZ-om, paralelno. Nadamo se da će tijekom tog razdoblja uvidjeti kako naš prijedlog o zajedničkoj vladi ide u korist općoj dobrobiti i da radi toga trebaju žrtvovati pozicije do kojih im je toliko stalo, navodi se u Mostovoj poruci.

Nastavak pregovora
Gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić izjavio je za Hinu da su na Plitvicama razgovarali o reformama o kojima će javnost obavijestiti tek kad neka od njih bude predmet pregovora s HDZ-om i SDP-om. Nove pregovaračke runde s tim strankama trebale bi se odvijati u sjedištima HDZ-a, SDP-a i Mosta.

Ali, u vezi sa strankom Bože Petrova nije samo zanimljivo hoće li i s kim koalirati. Na ovim se, naime, izborima dogodio jedinstven slučaj, od 19 zastupnika s njihove liste samo su ih dvoje članovi Mosta, ali će sav novac iz državnog proračuna ipak sjedati na račun stranke. Tako nalaže Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Naravno, to bi izostalo ako Most izazove prijevremene izbore čak i prije konstituiranja Sabora. No, Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta, tvrdi da novi izbori nisu njihova opcija.

Dakle, zakonskim izmjenama prije nekoliko godina željelo se destimulirati bijeg zastupnika iz stranaka, pa je propisano da proračunski novac isključivo pripada političkim strankama i nezavisnim listama koje su u parlamentu bile na dan njegovog konstituiranja. Ranije su zastupnici prebjezi novac za svoj mandat nosili sa sobom.

Novac iz državnog proračuna, 0,05 posto od ostvarenih rashoda iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna, raspoređuje se strankama sukladno broju mandata, s tim da za zastupnice dobivaju deset posto više. Tako je u ovoj godini zastupnik vrijedio strankama 354 tisuće, a zastupnica 390 tisuća kuna. Ako bi otprilike takve sume bile i tijekom idućeg saziva Sabora, Most bi za svojih 15 zastupnika i četiri zastupnice u te četiri godine dobio ukupno oko 27 milijuna kuna. Unatoč činjenici da će Most u Saboru imati tek dva člana.

Takav je zakon
– Da, među našim zastupnicima dvoje ih je učlanjeno u Most, ostali su nezavisni. Ali, zakon je takav da će sav novac iz proračuna pripasti stranci. Svi su zastupnici upoznati s tim, rekao nam je Grmoja.

Zastupnici koji se ne slažu s tim da im, premda su nezavisni, novac uzima Most, imaju mogućnost da do konstituiranja Sabora sami osnuju stranku na čiji bi račun onda bila uplaćivana financijska sredstva za njihov mandat. Primjerice, Prgomet, koji više nije dio Mosta, mogao bi tako postupiti. No, ostali čini se neće krenuti ovim putem.

– Znam da će novac za moj mandat ići Mostu, ali nisam ni prvi ni posljednji nezavisni zastupnik kod kojeg je to tako. Nema tu ništa neobično, zakon je jasan i nitko mi nije napravio ništa iza leđa, kazao nam je Tomislav Panenić, načelnik Tompojevaca koji je izabran u petoj jedinici. (Hina; D. CIGLENEČKI/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter