Most spreman dati kandidata za predsjednika Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoči ulaska u zgradu u kojoj se održava sastanak mostovaca Ivan Lovrinović novinare je uvjeravao da danas neće biti donesena odluka o tome kome se prikloniti.

- Podnijet ćemo izvještaje o reformama koje smo tražili, a nakon toga nastavljamo razgovore. Ja ću podnijeti izvještaj o monetarnom sustavu i javnim financijama, rekao je Lovrinović.

Članica Nacionalnog vijeća Ružica Vukovac rekla je da pregledavaju materijale koje su dobili te da je jučer došla jedna dopuna iz HDZ-a. - Mi danas moramo kao vođe timova dati svoja izvješća. Moramo kompletan materijal usporediti, neke stvari se ne slažu. Ja konkretno za poljoprivredu mogu reći da će kod banke biti najveći problem. To je nama najvažnija stvar ako krenemo jačati taj sektor i od toga odstupiti nećemo, rekla je Vukovac.

Na pitanja kada će donijeti konačnu odluku i tko će biti kandidat za predsjednika Sabora, nije htjela konkretno odgovoriti.

Most se nije rasuo, rekla je na pitanje rasipa li se Most, s obzirom na to da današnjem skupu nisu ni Stipe Petrina ni Irena Petrijevčanin Vuksanović i Gordana Rusak Vukovac, članice stranke Hrid, kojoj je na čelu iz Mosta isključeni Drago Prgomet.

- Nas je 15 čvrstih zastupnika i uz to imamo jako puno ljudi koji su u Nacionalnom vijeću, a nisu bili ni na listama, znači sve to je Most, a ne samo saborski zastupnici. Što se tiče ostatka ekipe koja nije danas tu, oni se još uvijek mogu predomisliti ako hoće. Oni su išli zajedno pod platformom Mosta na izbore i po meni bi bilo pošteno vratiti mandat Mostu ako ne budu htjeli s nama dalje surađivati, ali to je njihova stvar i mi na tome nećemo inzistirati, rekla je Vukovac.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja kazao je u srijedu da su se na sastanku Nacionalnog vijeća analizirali odgovori koje su na njihov paket reformskih zahtjeva dobili iz SDP-a i HDZ-a, a novinarima je najavio i da zbog USKOK-ove istrage o navodnoj korupciji i pritiscima na zastupnike upravo ide na obavijesni razgovor na krim-policiju.

- Analizirali smo po programskim postavkama odgovor SDP-a i HDZ-a. Načelna suglasnost je velika, postoje neki odgovori koji nisu najbolje razjašnjeni, i to ćemo u daljnjim konzultacijama riješiti. I jedni i drugi su suglasni pa ćemo vidjeti. Naša daljnja pozicija je ista, znači reformska vlada i nastavljamo s razgovorima, rekao je Grmoja nakon sastanka Nacionalnog vijeća.

Na pitanje trebaju li Stipe Petrina te Irena Petrijevčanin Vuksanović i Gordana Rusak koje su se priklonile Hridi iz Mosta isključenog Drage Prgometa vratiti mandate, Grmoja je kazao da to od njih ne očekuje.

- Svatko može zadržati svoj mandat. Ako oni smatraju da na osnovi rezultata i rejtinga Mosta nisu ostvarili uspjeh ne moraju vratiti mandat, poručio je.

Upitan hoće li Most u četvrtak imati svog kandidata za predsjednika Sabora rekao je da će "ako bude pat-pozicija" predložiti svog kandidata. "To ćemo vidjeti nakon razgovora sa SDP-om i HDZ-om. Predložit ćemo ga javno, a oni ga mogu podržati konsenzusom", rekao je Grmoja.

Na upit o pokretanju USKOK-ove istrage zbog navodne korupcije i pritisaka Grmoja je kazao da on upravo ide na obavijesni razgovor na krim-policiju.

Reći će, kaže, ona saznanja koja ima, ali i dodao da očekuje da "na isti razgovor budu pozvani i premijer Milanović, i ministar obrane Kotromanović, i gospodin Prgomet, i gospodin Rašković, i gospodin Kalmeta".

- Ne mislim da je bilo nezakonitih pritisaka, radi se o ponudama mjesta, nije bilo prijetnji i znači da možda tu nema nikakvog kaznenog djela, ali očito se tu radi o političkoj trgovini, rekao je Grmoja.

Na pitanje ima li Most još uvijek 15 zastupnika Grmoja je odgovorio da imaju "možda i više". "Neki se žele i vratiti. Evo gospodin Petrina me zvao, želi se vratiti, ali mislim prvo da ćemo tražiti javnu ispriku", rekao je Grmoja.

Novinarima je najavio i da će nakon današnjih razgovora u SDP-u i HDZ-u "biti novih stvari". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter