Most se povlači iz priče o praćenju Petrova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Enimark Ponjević, vlasnik agencije General Security koju je angažirao Most, iznosi u javnosti detalje o navodnoj obradi Bože Petrova od strane PNUSKOK-a, ali glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja upozorava da on istupa isključivo u svoje ime. Osim toga, od danas ta agencija više ne osigurava sjedište Mosta i Petrova, a Grmoja ističe da je jedini razlog istek jednomjesečnog ugovora što su ga imali s njima. 

Na temelju svega što se dosad zna, upravo je General Security, u kojem je glavni savjetnik nekadašnji savjetnik SZUP-a Smiljan Reljić, u pozadini indicija o praćenju Petrova o kojima je Grmoja govorio u jednom televizijskom intervjuu. Ponjević je na Facebooku izravno optužio ravnatelja PNUSKOK-a Marija Bertinu da se za račun SDP-a bavio Petrovom. 

Softver "I2"

- Bertina je koristio resurse MUP-a u stranačke svrhe. Prije dvadesetak dana dao je usmeni zahtjev kriminalističkim službenicima Službe kriminalističko-obavještajne analitike da koristeći analitički softver "I2" naprave analizu kontakata Bože Petrova. Uvidom u "I2", odnosno u sve dosad izlistane telefone koji se pohranjuju u tu bazu podataka i druge otvorene izvore koji se pohranjuju u tu bazu, napravljena je analitička obrada kontakata Bože Petrova pod nazivom "Politička hobotnica Bože Petrova". Bez obzira na to što operativna akcija nije nigdje zavedena, dokument tog naziva s grafičkim prikazom kontakata Bože Petrova je napravljen i dostavljen SDP-u na korištenje", tvrdi Ponjević.

Piše čak da su pojedini djelatnici spomenute službe zatražili provedbu izvanrednog nadzora zbog navedenih zloporaba i pretragu svih računala službe analitike, pregled logova softvera "I2", kao i poligrafsko testiranje svih djelatnika analitike.

Na taj su način Grmojine izjave dobile opipljive konture. No, glasnogovornik Mosta negira da Ponjević ima veze s njegovom strankom.

– Gospodin Ponjević govori samo u svoje ime, kao stručnjak za sigurnost. Mi ga za to nismo angažirali, nego jedino za osiguravanje naših prostorija i povremeno gospodina Petrova, rekao nam je Grmoja. Na naše pitanje je li Ponjević bio izvor njegovih informacija o praćenju Petrova, Grmoja nam je odgovorio da on osobno "ne zna ništa o toj temi i da ju je tek periferno spomenuo u intervjuu zato što je čuo za saborsku predstavku". 

Nepodudarnost

Kako bilo, General Security više ne pruža svoje usluge Mostu.

– Mi smo s njima sklopili jednomjesečni ugovor za jednu kunu plus PDV, i to nakon što je onaj čovjek iz Živog zida upao na pregovore. Preporučio nam ih je suprug naše zastupnice Ines Strenja Linić. Budući da se pregovori bliže kraju, pritisak na naše sjedište više nije tako jak, a gospodin Petrov će kao potpredsjednik Vlade dobiti službenu pratnju, nema razloga za produljenje tog ugovora. Ako se pojavi potreba, možda ćemo ih opet angažirati, naglašava Grmoja.

No, postoji određena nepodudarnost u datumima, jer član Živog zida uvukao se na sastanak u sjedištu Mosta 18. prosinca i Ponjević je nedavno izjavio za Jutarnji list da su poslije toga počeli raditi za tu stranku. Prema tome bi ugovor u trajanju mjesec dana završio tek za desetak dana. Međutim, Grmoja nam je nakon naknadne provjere kazao da su se ljudi iz General Security prvi put pojavili na sastanku u hotelu Esplanade i da je ugovor napravljen 9. prosinca.

Ali, poznati trojni sastanak u zagrebačkom hotelu, koji su televizije izravno prenosile, održan je 7. prosinca. Stoga nije jasno temeljem čega su ga zaštitari General Security osiguravali.

Petrov je jučer izjavio da ga USKOK dosad nije zvao na razgovor. (D. CIGLENEČKI)


Podijeli: Facebook Twiter