Most Raša: Vapnara otpušta radnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka I.T.V. iz Mosta Raše, nekadašnja Istarska tvornica vapna, otpustit ce 13 radnika zbog pada prodaje tog gradevinskog materijala. Informaciju nam je potvrdio Dorijan Rajkovic, predsjednik Uprave, izvijestivši da su sa Sindikatom Istre i Kvarnera (SIK) dogovorene otpremnine za svakog zaposlenika u visini polovice prosjecne place iz posljednja tri mjeseca za svaku godinu staža u tvornici. To je 35 posto više negoli predvida kolektivni ugovor.

Nakon otkaznog roka, radnici ce se moci zaposliti kao sezonci: poslodavac se, naime, obavezao osigurati im oko sedam mjeseci rada u 2011. te u ostatku godine placati mirovinsko osiguranje. Dok ne budu zaposleni, mogu racunati i na naknadu s biroa rada.

Po slicnom obrascu, djelatnici I.T.V.-a, njih takoder 13, zbrinuti su, i to iz istih razloga, i prije oko godinu dana. Dio ih je, doduše, bio zaposlen na odredeno, a nekolicina je imala uvjete za prijevremenu mirovinu. Troje ih je ove godine sezonski radilo u tvornici.

- Sada je ipak rijec o radnicima u najtežoj poziciji – oko 50 godina starima i s 15-20 godina staža u firmi. Njihove su šanse da pronadu nov posao male, objašnjava Marina Cvitic, voditeljica labinskog ureda SIK-a.

Prosjecna neto placa zaposlenika I.T.V.-a iznosi 5,8 tisuca kuna. U tvrtki ocekuju pad godišnjeg prihoda od 15 do 20 posto u odnosu na 2009., uz poslovni rezultat na nivou lanjskog.

- Dijelimo težak trenutak gradevinskog sektora, ciji pad posebno pogada proizvodace materijala. Otežavajuce je i što domace tržište vapna kontinuirano pada vec nekoliko godina, pa naši kapaciteti uvelike nadmašuju potrebe, a to je vrlo teško kompenzirati izvozom u susjedne zemlje zbog transportnih troškova, objašnjava Rajkovic. Vjeruje da ce krizu prevladati vecim angažmanom svih zaposlenika.

Vapno, medutim, vec duže godina nije primarna djelatnost tvrtke. Ova tvornica - u vlasništvu Schmid Industrie Holdinga, austrijskog koncerna za proizvodnju gradevinskog materijala - poznata je kao tržišni lider u prodaji ljepila za keramiku i masa za fugiranje. Proizvodi i žbuku te toplinsko-fasadne sisteme. Izvozi na tržišta Slovenije, Bosne i Hercegovine te u novije vrijeme i Italiju.


Podijeli: Facebook Twiter