Most predlaže zajedničku vladu HDZ-a, SDP-a i Mosta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Most je u srijedu dvjema velikim koalicijama predložio osnivanje jedinstvene vlade sastavljene od Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste te Mosta smatrajući da je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebno jedinstvo, izvijestio je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare nakon prvih razgovora s SDP-om i HDZ-om. 

O mandataru još nije bilo govora, a kada dođe do te faze, dat će i Most svoj prijedlog, rekao je.

- Smatramo da u Hrvatskoj treba jedinstvo, a mi smo u Mostu na jednostavan način uspjeli između sebe prevladati bilo kakve ideološke i svjetonazorske podjele, iako smo po tom pitanju u početku bili heterogeni. Znali smo to staviti po strani jer je prioritet u RH gospodarska situacija, kazao je Petrov na konferenciji za novinare u središnjici stranke.

Uvjeren je da Most može biti moderator takvog jedinstva. "Smatramo da oni mogu nakon 25 godina, uz jasna pravila igre, sjesti za stol, zaustaviti animozitete i teške riječi i posvetiti za opće dobro Hrvatskoj bar iduće dvije godine, rekao je Petrov i poručio kako Most od toga neće odustati.

I od HDZ-a i od SDP-a očekuju, kaže, da "taj dio prihvate te da se u Hrvatskoj pokuša napraviti jedinstvena vlada Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste te Mosta s treće strane." Uvjeren je da je samo tako moguće provesti reformski paket mjera.

- Sve drugo bi zapravo bila prijevara birača s naše strane jer mi imamo birače koji su svjetonazorski i lijevo i desno, no ni jedni ni drugi nisu nam dali glas zbog naših svjetonazora, već zbog ideje koju smo predstavljali – ideju da gospodarski Hrvatska može naprijed, da ne treba biti podjela i da je potrebno jedinstvo, rekao je Petrov dodavši da upravo to sada traže i od HDZ-a i od SDP-a.

Dogovorili su, rekao je, da će u predstojećem razdoblju usuglašavati reforme nezavisno s HDZ-om i s SDP-om.

- Nadam se da će kroz to vrijeme doći na kraju inicijativa i s jedne i s druge strane koja će potvrditi da je ovo moguće jer se nadam da svi imamo još uvijek razboritosti da prihvatimo ono što je nužno za Hrvatsku, rekao je Petrov.

Nakon "prve i druge faze", kazao je, bit će definiranje mandatara vlade. "I s naše strane će ići također prijedlog mandatara vlade", rekao je. "Danas smo iznijeli glavna načela, naši stručni timovi će taj dio usuglasiti, a od naših zahtjeva za navedenim reformama nećemo odustati i to će biti prvi uvjet, a drugi uvjet će biti da svi sjednemo za stol i nakon toga ćemo definirati mandatara vlade. I s naše strane će ići također prijedlog, no o mandatarima vlade razgovarati će se u trenutku kada se prve dvije faze zadovolje, poručio je Petrov.

Na pitanje što će biti ako koalicije odbiju zahtjeve Mosta, Petrov je tek kratko uzvratio kako vjeruje da će biti dovoljno političke mudrosti te da se to neće dogoditi.

Most je jutros održao sjednicu Nacionalnog vijeća, nakon čega su se sastali najprije s pregovaračkim timom SDP-a, a potom i HDZ-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter