Most poziva čelnike dviju koalicija na zajednički sastanak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Sabora, Most nezavisnih lista pozvao je u četvrtak čelnike koalicija Hrvatska raste i Domoljubna Hrvatska na zajednički sastanak u ponedjeljak, 7.  prosinca, u podne, te poručio da u Mostu ostaju dosljedni svojim zahtjevima.

U slučaju odaziva samo jedne strane, iz Mosta poručuju da će samo s tom stranom nastaviti razgovore  o formiranju reformske Vlade. Također, stoje na raspolaganju i za ranije sastanke sa svakom stranom pojedinačno, a sve u cilju pronalaženja što bržeg i kvalitetnijeg rješenja za trenutnu situaciju.

Most u priopćenju poručuje da će odgovornost, ako dođe do novih izbora, biti isključivo na SDP-u i HDZ-u, s obzirom da prvi pokušaj konstituiranja novog saziva Sabora nije uspio zbog izostanka konsenzusa oko imenovanja predsjednika Sabora.  

Podsjećaju da Domoljubna koalicija, koja ima 59 mandata, nije javno predložila svog mandatara niti podržala prijedlog koalicije Hrvatska raste o imenovanju Roberta Podolnjaka (Most) na mjesto predsjednika Sabora. Također, odbili su i njihov prijedlog o privremenom rješenju do kraja pregovora, kako bi se premostila sadašnja nestabilna situacija.

S druge strane, koalicija Hrvatska raste bila je dobro upoznata sa činjenicom da prijedlog neće podržati ni Robert Podolnjak ako se ne dogodi konsenzus dviju stranaka s najvećim brojem zastupnika, a ipak su ga, očekivajući takav rasplet događaja, predložili kao mandatara. Tomu, kažu, u prilog ide i slavodobitna "petica" koju je Zoran Milanović uputio ministru obrane Anti Kotromanoviću nakon što je raspuštena sjednica Sabora.

Iz Mosta poručuju da jedino oni nastupaju posve odgovorno, iskreno, bez kalkulacija i s istinskom željom za dogovorom kako bi se izbjegli novi izbori i opravdalo povjerenje građana. Također, Most će još jednom ponuditi rješenje za izlazak iz pat-pozicije u nadi da će obje strane shvatiti da njihovi dosadašnji potezi čine neizmjernu štetu hrvatskim građanima i odgađaju trenutak suočavanja s ključnim promjenama kroz koje Hrvatska mora proći, navodi se u priopćenju. 

Čelnici koalicija Hrvatska raste i Domoljubna Hrvatska pozvani su na zajednički sastanak u ponedjeljak u 12 sati u središnjem uredu Mosta u Smičiklasovoj 19. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter