Most: Ne bježimo od odgovornosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranka Most odbacila je u petak tumačenja da stranka bježi od odgovornosti te ocijenio kako je »nerealan i neprihvatljiv pritisak javnosti na ishitreno donošenje odluka o sastavljanju nove Vlade«.

Most, koji je na parlamentarnim izborima u nedjelju osvojio 19 zastupničkih mandata, u priopćenju podsjeća kako je odmah nakon objave izbornih rezultata otvorio razgovore o mogućoj poslijeizbornoj suradnji s HDZ-om i SDP-om, ponudivši im na načelnoj razini mogućnost suradnje na široj platformi od formiranja Vlade samo s jednom stranom.

»Izborni proces još nije završen, a i prethodna iskustva formiranja Vlade u Hrvatskoj (pa i u europskim državama) je uobičajenih mjesec dana. Svaki pritisak, svako brzanje u procesu razgovora s dvije strane može finaliziranje usmjeravati u čistu 'mi ili oni' verziju na koju Most ne pristaje, a upravo to ovakvim indirektnim pritiskom te dvije stranke i zagovaraju. Most daje prednost samo onom modelu usuglašavanja strukturnih reformi koji će rezultirati dobrobiti Hrvatske, a ne parcijalnim interesnim pozicijama, uključujući i poziciju Mosta«, kažu u priopćenju.

Naglašavaju da su dosad održani sastanci bili tek inicijalni.

»Na tim je sastancima dogovoreno da se najprije pristupi usuglašavanju glavnih programskih pozicija i željenog smjera strukturnih reformi i promjena. Tijekom idućeg tjedna, nakon službene objave DIP-a o rezultatima izbora, MOST će dostaviti službeni prijedlog strukturnih reformi i promjena, te mogućeg ustroja nove Vlade objema stranama«, najavljuju.

Ističu kako je Most već samim početnim prijedlogom pokazao spremnost na sudjelovanje i u izvršnoj odgovornosti, i to do najviše razine. »Da bi ta spremnost pala na plodno tlo, Most se nije ponašao ultimativno, stoga odbacujemo pritiske u kojima se potpuno netočno prikazuje da Most bježi od odgovornosti. Naprotiv, baš zbog spremnosti na preuzimanje maksimalne odgovornosti, mi parcijalnom kombinatorikom ne želimo dovesti i HDZ i SDP, a onda i same sebe, u pat-poziciju zbog koje bi razgovori bili blokirani«, stoji u priopćenju.

Javnost mole da »ne pristane na apokaliptične scenarije rušenja svijeta zbog nekoliko dana konzultacija«, ističući kako su spremni preuzeti punu odgovornost, pa i izvršnu, te da zato »ne smiju pristajati na scenarij pritisaka pod motom 'nema vremena'«.

»Vremena svakako ima, a Most će to vrijeme utrošiti u izgradnju stabilnih okvira vlasti, kako zakonodavne, tako i izvršne. Hrvatska je na prošlim izborima dobila šansu za odgovornu politiku. Politiku koja ne pristaje na paniku i zakulisne scenarije. Još jednom pozivamo i HDZ i SDP da ne ruše tu šansu. Most ni u Hrvatski sabor ni u Banske dvore neće ući zbog fotelja, bilo kakvih 'ponuda ispod stola', ni preplašen pritiscima. Na stolu idući tjedan želimo vidjeti samo mjere za hrvatski strukturni oporavak. Ništa se drugo neće 'prošvercati' preko Mosta«, poručuju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter