Most i Živi zid napali HDZ/HNS-ovu koaliciju i kadrovska rješenja

Klape u kaštelu Grimani u Svetvinčentu (D. MEMEDOVIĆ)
Klape u kaštelu Grimani u Svetvinčentu (D. MEMEDOVIĆ)

Formalni zahtjev HNS-ova zastupnika Ivana Vrdoljaka da mu se mandat stavi u mirovanje, a zamjeni ga Stjepan Čuraj, saborska oporba, prvenstveno Most i Živi zid (ŽZ), iskoristila je za žestok napad na novu HDZ/HNS-ovu koaliciju i kadrovska rješenja koja je predložio premijer Andrej Pleković, prije svih prijedog da ministar unutarnjih poslova bude Davor Božinović.

Na čelo MUP-a dolazi bivši predstojnik Ureda Stjepana Mesića, HDZ-ovci su našeg Vlahu Orepića zvali oficirom JNA, a sada na čelo MUP-a dolazi čovjek iz "dubokih struktura" bivše države, ustvrdio je Nikola Grmoja (Most), dodajući da su to "strukture" koje je Most počeo razotkrivati inzistiranjem na zakonu o arhivima.

DORH sudjelovao u sastavljanju saborske većine

Grmoja je ustvrdio da su pregovori HDZ-a o novoj većini počeli još u veljači, dok je HDZ bio u koaliciji s Mostom, te da je pritiskom na Tomislava Sauchu, bivšeg SDP-ovca koji je "dao ruku" HDZ-u kod glasovanja o povjerenju ministru Zdravku Mariću, HDZ znao da se kupuje vrijeme do lokalnih izbora da se sklopi "neprincipijelna koalicija" HDZ-a i HNS-a. "Ovdje se radi o pristisku DORH-a prvo na Sauchu, pa na Vrdoljaka", rekao je Grmoja.

Slično tvrdi i Branimir Bunjac (ŽZ). Javna je tajna, kaže, da je u sastavljanju saborske većine "ponovno sudjelovao DORH". Dobio sam na desetke poruka koji su elementi bili korišteni protiv Vrdoljaka, čime mu se prijetilo, što obećavalo, od Katara do Tuheljskih Toplica, navodi Bunjac i poručuje da "tamo gdje ima dima, ima i vatre".

Za koaliciju HDZ-a i HNS-a kaže da je izdaja birača, prije svih HDZ-ovih i HNS-ovih, a raspravu o navodnom stavljanju u mirovanje Vrdoljakova mandata "kukavičkim bijegom pred vlastitom savješću".

Spominje i slučaj HNS-ove zastupnice Marije Puh koja je, kaže, preljepljivala plakate Andreja Plenkovića u kampanji i za to dobila kaznu, te se zapitao hoće li to sada činiti s plakatima Vesne Pusić.

Poruka koju šaljete jest da više vrijedi politička trgovina nego sve ljudske vrijednosti, Vlada nastala na političkim trgovinama trajat će duže nego ona nastala na politički sukladnim programima, procijenio je Bunjac.

"Djeca Stipe Mesića"

U raspravi, u kojoj se čitalo Evanđelje, spominjali farizeji i proroci, citirali Goethe i pater Radelj, Miro Bulj (Most) apostorfirao je "djecu Stipe Mesića", poput Božinovića, koji sada dolaze na ključna mjesta. Poručio je da Hrvatska ne smije postati PPD (Prvo plinarsko društvo kojeg mediji povezuju s Vrdoljakom), ni "vjetroparkovi u vlasništvu stranaca".

Premijera optužuje da je obmanuo narod, a birače HDZ-a pita jesu li glasovali za Plenković- Vrdoljakov-Pupovčev HDZ. Tvrdi da se uvijek isti ljudi pojavljuju pri vlasti. Da dođe tursko carstvo, uz sultana bi bili uvijek isti ljudi, poput Jandrokovića... "Uvijek bi vas isti prodavali za Judine škude", izjavio je Bulj, ustrajavajući da je nova koalicija isključivo trgovačka koalicija.

Vlaho Orepić (Most) kaže kako je svima jasno da je HDZ postao "hranidbeni lanac u kojem se dobro jede, ali na tuđi račun", na što mu Ivan Sinčić (ŽZ) uzvraća kako mu je to već dugo jasno, ali da se i sam Most dva puta odlučio "nahraniti" HDZ.

Dvije dijametralno suprotne stranke povezao je samo goli interes, zaključuje Ivan Pernar (ŽZ) koji se nada da će se nakon svega otvoriti oči biračima HDZ-a. Nakon krađe zastupnika, HDZ se odlučio ukrasti cijelu stranku - HNS koja se sada pretvara u zombija, odnosno političkog mrtvaca, rekao je Pernar.

Sabor je u konačnici, ipak, stavio Vrdoljakov mandat u mirovanje. Odobrio je i da se u saborske klupe vrati bivša HDZ-ova zastupnica i zamjenica ministra znanosti Sanja Putica, koja će zamjeniti Matu Frankovića, HDZ-ova gradonačelnika Dubrovnika. Novi zastupnici su odmah prisegnuli. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter