Most i SDP: O gospodarskom pojasu će se još razgovarati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Most nezavisnih lista i SDP-ova koalicija pregovarali su u četvrtak o pitanjima političkog i izbornog sustava te o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu, a nakon sastanka novinarima su kazali kako će se o gospodarskom pojasu dalje razgovarati.

"Razgovarali smo i o izbornom sustavu i moje je mišljenje da sve ono što bi podržalo dobre stvari postojećeg izbornog sustava, a to su proporcionalni sustav i omogućavanje ravnomjernog teritorijalnog zastupanja kroz izborne jedinice treba ostati, a o ostalim korekcijama spremni smo razgovarati i želimo da u taj dio budu uključeni i predstavnici HDZ-a, odnosno da se pravila izbornog sustava utvrđuju konsenzusom, ako je to moguće", rekao je SDP-ov pregovarač i ministar uprave Arsen Bauk.

Što se tiče proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, kazao je kako su pregovarački timovi razmijenili mišljenja i međunarodne obveze Hrvatske. "O tome ćemo dalje razgovarati", dodao je.

Mostov pregovarač Robert Podolnjak ističe kako su Mostu važne teme izbornog i referendumskog zakonodavstva.

"Nulta reformska točka je smanjivanje zastupničkih prava, počev od plaće zastupnika i prava nakon isteka mandata. To želimo provesti na prvoj radnoj sjednici Sabora, želimo smanjiti broj zastupnika, neovisno o tome koliko zastupnika imaju druge države, ima li ih Hrvatska više ili manje od drugih zemalja. Smatramo da treba poslati važnu poruku da na svim razinama moramo smanjiti broj političkih dužnosnika pa tako i zastupnika u Saboru", rekao je Podolnjak.

Izvijestio je kako Most želi reformirati izborni sustav i referendumsko zakonodavstvo tako da se osigura jači utjecaj građana na političko odlučivanje, a očekuju i reformu lokalnih izbora te jačanje utjecaja preferencijskog glasovanja ili uvođenje kombiniranog izbornog sustava, u kojem bi se dio zastupnika birao neposredno.

"Naročito nam je važan i dio koji se odnosi na transparentnost donošenja političkih odluka, jačanje instituta prava na pristup informacijama i svih instituta koji se odnose na sprječavanje sukoba interesa, javne nabave, građanskog nadzora nad sigurnosnim sustavima itd.", kazao je Podolnjak.

Dodao je kako Most od velikih koalicija očekuje da se pismeno očituju na njihove prijedloge.

"Onda ćemo točno vidjeti postotak sličnosti ili identičnosti u stavovima koji nakon usmenih razgovora može biti manji ili veći, može dojam biti kvalitetniji ili manje kvalitetan. Mi smo dali konkretne pismene prijedloge i očekujemo pismeno očitovanje", naglasio je.

Dodao je kako Most želi razgovarati i o temama koje u dosadašnjim pregovorima nisu dotaknute, poput zdravstva, socijalne skrbi i branitelja.

Pregovore o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u ime Mosta vodio je Slaven Dobrović.

"Vremena je bilo malo, čuli smo obrazloženja, odnosno isprike zašto Hrvatska nije proglasila punu primjenu Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa na sve članice UN-a, kao što je Italija učinila za svoj dio Jadrana. Dobit ćemo i pisane odgovore pa će biti prilika da javnost vidi razloge za i protiv", kazao je Dobrović.

Mostova izabrana zastupnica Ines Strenja-Linić odbacila je tumačenja da se Most zauzima za privatizaciju zdravstva.

Nada se kako će se u nastavku pregovora pismeno ili usmeno govoriti o zahtjevima Mosta za djelomičnom decentralizacijom zdravstva, jasnim definiranjem zdravstvene košarice, udruživanju bolnica po djelatnosti itd. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter