Moslavački Škrlet


Hrvatska je zemlja koja ima pet zemljopisnih zona, a grožđe uzgaja u četiri regije, dakle jedino Gorski kotar i Lika nisu pogodni za uzgoj vinove loze. Moslavina je vinorodna regija kontinentalne Hrvatske koja se ne spominje toliko često, no ima dvije kvalitetne sorte grožđa moslavac i škrlet.

Sorta škrlet je autohtona sorta grožđa u Moslavini te u susjednoj regiji Pokuplje. Za ovaj kultivar postoje još i sinonimi ovnek žuti i škrtec. Ime mu vuče korijen od njemačke riječi Scharlach (osip kože s crvenim mrljama).

Jedan od boljih vinara u toj pomalo zapostavljenoj hrvatskoj vinskoj regiji je vinarija Trdenić. Ova vinarija nastala je prije dvadesetak godina kad je nastavljena tradicija koju je Trdenić naslijedio od djeda po majci koji je još prije Drugog svjetskog rata počeo s 1.500 trseva škrleta.

Vinarija Trdenić proizvodi bijele sorte vina pinot sivi, pinot bijeli, autohtonu moslavačku sortu škrlet, graševinu, rajnski rizling te crvene sorte vina frankovku i cabernet sauvignon.

Podrum je kapaciteta 100.000 litara, a vinarija danas obrađuje 16 hektara vinograda. Osim podruma, ovdje ćete naći i lijepo seosko domaćinstvo gdje se uz vino mogu kušati i autohtona jela.

U kušaonici vina mogu primiti 50 gostiju, a na otvorenom i do 200 gostiju. Velika pomoć Tomislavu je i supruga Mirela koja priprema doktorat o prehrani vinove loze u sklopu Ine Petrokemije Kutina.

Grožđe je brano početkom rujna. Nakon fermentacije odležalo je u bačvama od inoksa sljedećih šest mjeseci. U bocama je provelo još dva mjeseca prije negoli je poslano na tržište.

Vino ima lijepu zelenkastožutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. U mirisu mi prvo dolazi nota bijelog voća u obliku kruške i jabuke, onda ide malo bijelog cvijeća, čak latice kamilice, po čemu mi je sličan graševinama.

Potom mi dolaze note zelene trave i ipak malo korice limuna. Vino je suho, djelomično toplo te djelomično mekano.

S druge strane, svježe je, ukusno, slabog tijela, uravnoteženo, djelomičnog intenziteta u ustima te djelomično trajno, ali ipak harmonično. Spremno je za trošenje jer spada u jednogodišnje sorte i taman traje do sljedeće berbe.

Predlažem sljubiti ga s kvalitetnom dimljenom šunkom. (Emil PERDEC)

Ime vina: Škrlet

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vinarija Trdenić

Lokacija: Popovača, Moslavina

Temperatura serviranja: 8 - 10 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: sušena dimljena šunka

Ocjena: 7,8/10

Cijena (mpc): 30 kn (kod vinara)


Podijeli: Facebook Twiter