Moskva traži od Kijeva da prekine vojne operacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je u petak zatražila u UN-ovu Vijeću sigurnosti da Kijev "prekine svoje kaznene operacije" na istoku Ukrajine dok Zapad na Moskvu prebacuje odgovornost za porast napetosti.

"Tražimo od Kijeva i njegovih (zapadnih) pomagača da ne počine fatalnu pogrešku i da razmisle o posljedicama svojih čina", rekao je ruski veleposlanik Vitalij Čurkin koji je bio zatražio održavanje izvanredne sjednice vijeća.

Kijevske vlasti, dodao je, "moraju odmah prekinuti sve kaznene operacije" protiv pobunjenika koji su zauzeli zgrade javne uprave u više gradova na istoku. Ukrajina je u petak rano ujutro počela vojnu operaciju u proruskom separatističkom uporištu Slovjansku.

"Rusija mora učiniti korak nazad", ocijenio je pak francuski veleposlanik Gerard Araud, optuživši Moskvu da se ponaša kao "piroman koji gasi požar". Ukrajina pak "pokušava ponovo uspostaviti svoj narušeni suverenitet".

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je "veoma zabrinut" zbog eskalacije nasilja na istoku Ukrajine i poziva "sve strane da pokažu najveću moguću suzdržanost", rekao je u vijeću zamjenik glavnog tajnika za politička pitanja Jeffrey Feltman. Ban "traži od svih da poštuju suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine". Usto ponovo traži "trenutačno i bezuvjetno" oslobađanje OESS-ovih promatrača koje su proruski pobunjenici uhitili prije tjedan dana.

Obama i Merkel zaprijetili Rusiji novim sankcijama

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel u petak su Rusiji zaprijetili novim sankcijama koje bi direktnije pogodile neke sektore gospodarstva, ako dođe do daljnjeg pogoršanja stanja u Ukrajini, javile su svetske agencije. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter