Moskva: Tisuće prosvjednika za slobodu govora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 4.000 ljudi okupilo se u nedjelju u središtu Moskve tražeći pravo na slobodu govora i upozoravajući na cenzuru u zemlji, posebice glede Ukrajine, izvijestio je novinar agencije France Presse.

Prosvjednici okupljeni u Saharovljevoj ulici, u središtu prijestolnice, nosili su transparente s natpisom "Volimo televiziju Dožd", misleći pritom na glavnu rusku oporbenu TV-mrežu kojoj prijeti zatvaranje.

Na drugim je transparentima pisalo "Sramite se mediji što lažete" i "Vratite nam slobodu govora".

"Na televiziji gledamo same laži", ocijenio je prosvjednik Sergej, rekavši da se u Rusiji izvještaji o ukrajinskoj krizi "friziraju". Na tim prosvjedima, nazvanim "Povorka istine", predstavnici oporbe su također kritizirali progon političkih neistomišljenika koji se, po njihovu mišljenju, provodi u zemlji.

Tako su mnogi prosvjednici nosili fotografije zatvorenika uhićenih u aferi "Bolotnaja", koji su u svibnju 2012. sudjelovali u prosvjedima uoči svečanog preuzimanja trećeg mandata Vladimira Putina u Kremlju, koji su prerasli u sukobe čiji je uzrok još nejasan.

Rusija je redovito na meti kritika organizacija za ljudska prava zbog povreda slobode govora. Nedavno je bio zapriječen pristup više oporbenih internetskih stranica, a drugi mediji, poput televizije Dožd, tvrde da im prijeti zatvaranje. U ožujku je glavna urednica najstarije i najčitanije informativne internetske stranice Lenta.ru, poznata po svojim iscrpnim izvješćima o političkim protivnicima predsjednika Putina, smijenjena zbog "objavljivanja ekstremističkih sadržaja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter