Moskva: Skup u čast Ane Politkovske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više desetaka Rusa, većinom predstavnika oporbe i boraca za ljudska prava, odalo je u nedjelju u Moskvi počast novinarki Ani Politkovskoj ubijenoj prije šest godina, 7. listopada 2006., izvijestila je ruska agencija Interfax.

Prosvjednici, okupljeni na Puškinovu trgu u središtu ruske prijestolnice, nosili su fotografije novinarke koja je bila jedna od rijetkih novinara u Rusiji koji su osuđivali zločine u Čečeniji i koja je bila oštra kritičarka režima Vladimira Putina koji se ove godine vratio u Kremlj nakon dvaju predsjedničkih mandata, od 2000. do 2008. i premijerske dužnosti između dvaju predsjedničkih mandata.

Neki su sudionici nosili crne vrpce, javio je radio Eho Moskve.

Ana Politkovska, koja je radila za oporbeni list Nova Gazeta, ustrijeljena je iz vatrenog oružja na ulazu u svoju zgradu u Moskvi.

Njezino je ubojstvo potaknulo žestoke kritike na Zapadu i pokazalo kolikom se riziku izlažu novinari koji kritiziraju vlast u Rusiji.

Naručitelj ubojstva nikad nije otkriven. Ubojstvo se dogodilo 7. listopada, na rođendan Putina koji ove godine navršava 60 godina. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter