Moskva porucuje da ne želi biti agresivna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po drugi put otkako su saveznicke antifašisticke snage prije 65 godina pobijedile vojsku nacisticke Njemacke i ostalih Hitlerovih saveznika, u nedjelju su se na moskovskom Crvenom trgu opet mogli vidjeti vojnici zapadnih velesila poput SAD-a da sudjeluju u svecanom mimohodu.

Prvi i jedini put americki, britanski i francuski vojnici su zajedno s vojnicima Crvene armije pod budnim Staljinovim okom svecano prošetali istim tim Crvenim okom netom nakon završetka Drugog svjetskog rata. Taj je dogadaj ponovljen dijelom zbog toga da bi Rusija demonstrirala svoju važnost na medunarodnoj sceni, no i da bi pokazala da je spremna suradivati s NATO-om.

U velebnoj vojnoj paradi sudjelovale su vojne postrojbe iz cak 13 zemalja; uz 10 tisuca ruskih vojnika u vojnoj je paradi sudjelovalo oko tisucu pripadnika oružanih snaga clanica NATO-a: Francuske, SAD-a, Poljske i Velike Britanije. Više od 120 zrakoplova letjelo je iznad Moskve, dok su ulicama prolazili nosaci interkontinentalnih balistickih projektila te tenkovi, medu kojima su bili i neki još uvijek operativni modeli iz Drugog svjetskog rata.







Skupu su nazocili mnogi lideri svjetskih sila, poput njemacke kancelarkinje Angele Merkel, izraelskog predsjednika Shimona Peresa ili kineskog generalnog sekretara Hu Jintaoa. Pozvani su bili i Silvio Berlusconi te Nicolas Sarkozy, no na paradi se nisu pojavili uz objašnjenje da im je važno biti u svojim zemljama u slucaju nepredvidenog razvoja dogadaja u financijskoj krizi koja ozbiljno hara eurozonom.

Americki predsjednik Barack Obama takoder nije mogao nazociti proslavi, no preko svojih je izaslanika porucio da poziv NATO-vim vojnim snagama u Rusiju predstavlja povijesni dogadaj, a za ruskog je predsjednika Medvedeva rekao da posjeduje "osobine velikog vode koji poštuje sve žrtve što su ih za nas podnijeli naši prethodnici".

Predsjednik RH Ivo Josipovic je zajedno sa šefovima zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu nazocio vojnoj paradi na Crvenom trgu, nakon cega je prisustvovao svecanom rucku što ga je priredio predsjednik Ruske Federacije Dimitri Medvedev.

Usprkos svoj svojoj velicanstvenosti, parada na moskovskom Crvenom trgu nije bila pracena opcim oduševljenjem. Ruski komunisti, još uvijek najveca ruska oporbena stranka, nakon vojne parade su pripremili prosvjed. Clanovi i simpatizeri Ruske komunisticke partije zajedno su izvikivali slogane kojima su slavili "velicanstvenog druga Staljina", prosvjedujuci pritom glasno zbog prisustva NATO-vih vojnih snaga na ruskoj vojnoj paradi.


Podijeli: Facebook Twiter