Moskva dopustila ukrajinski prelet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je dopustila Ukrajini da provede izviđanje njezina teritorija iz zraka kako bi se uvjerila da ruske snage ne izvode vojne vježbe, rekao je u srijedu zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov a prenijela je agencija Itar-Tass.

Ukrajina je u utorak poslala ruskom ministarstvu obrane zahtjev za "izvanredni izviđački prelet teritorija Ruske Federacije", rekao je ministrov zamjenik a prenio Itar-Tass. "Ovo je prvi put da se podnosi takav zahtjev u okviru ugovora Otvoreno nebo, potpisana 1992.", dodao je.

"Premda nismo obvezni prihvatiti takav ukrajinski zahtjev, odlučili smo promatračkoj ekipi odobriti prelet", kazao je. "Nadamo se da će se naši susjedi uvjeriti da se ruske snage na granici ne bave nikakvom djelatnošću koja bi prijetila sigurnosti Ukrajine", dodao je.

Ukrajinska vojska se neće upletati na Krimu koji kontroliraju ruske snage, kako svoju istočnu granicu s Rusijom ne bi učinila ranjivom, rekao je u utorak za AFP privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov. "Ne možemo se uključiti u vojnu operaciju na Krimu jer bismo tako ogolili istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena. Ruski vojnici računaju na to", ocijenio je Turčinov. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter