Moskva carinama protiv sporazuma Ukrajine i EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moskva će povećati carine na uvoz roba iz Ukrajine ako Kijev potpiše sporazum o partnerstvu s Europskom unijom, upozorio je ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev u današnjem razgovoru za njemački tisak.

"Ukrajini poručujemo: vaše je pravo da idete putem koji ste sami izabrali, no mi ćemo tada biti primorani podići uvozne carine", kazao je Uljukajev u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt. Rusija je trenutno najveće ukrajinsko izvozno tržište, podsjeća agencija AFP.

Zbog slobodne trgovine unutar Zajednice Nezavisnih Država (ZND) Rusija bi bila preplavljena robama iz EU-a oslobođenim plaćanja carine u slučaju da Kijev s Unijom potpiše sporazum o partnerstvu, upozorio je nadalje Uljukajev.

Odbijanje takvog sporazuma s EU-om prije tri mjeseca izazvalo je u Ukrajini krizu koja je prerasla u nasilne prosvjede i sukobe i u konačnici dovela do rušenja s vlasti predsjednika Viktora Janukoviča, podsjeća AFP. Uljukajev je isključio mogućnost da Ukrajina potpiše takav sporazum i da istodobno ostane značajni trgovinski partner Rusije.

"Jedno nije kompatibilno s drugim", kazao je i dodao da Moskva prednost daje pokretanju "trilateralnih pregovora između Rusije, EU-a i Ukrajine" vezano uz ta pitanja. Ruski ministar napominje i da će daljnji ruski zajmovi Ukrajini ovisiti o sastavu nove vlade.

"Prvo moramo vidjeti tko će biti u novoj vladi, koji će program slijediti i tko će biti premijer", kazao je Uljukajev.

Upozorio je na tešku ekonomsku situaciju u Ukrajini. "Tamošnja situacija mijenja se iz dana u dan, no već je jasno da je Ukrajina suočena s recesijom". Također, ukazao je i na utjecaj teške ekonomske situacije na ukrajinsko-ruska zajednička ulaganja, kao i na ruske banke, koje su naveliko ulagale u Ukrajinu.

"Mnogi investicijski fondovi povlače novac iz Ukrajine, a u mnogim slučajevima i iz Rusije", upozorio je Uljukajev u razgovoru za ugledni njemački poslovni dnevnik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter