Moskva brani presretanje američkog zrakoplova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusko ministarstvo obrane reklo je da je poslalo zrakoplove SU-24 u srijedu da presretnu američke zrakoplove blizu njihovih granica u Crnome moru jer su američki avioni ugasili svoje trasnpodnere, a koji su potrebni radi identifikacije.

"Pošto su se ruski borbeni zrakoplovi približili izviđačkom zrakoplovu za vizualnu inspekciju i identifikaciju (registarskog) broja na krilima, američki zrakoplovi naglo su promijenili kurs i poletjeli u smjeru suprotnom od ruske granice", navodi rusko ministarstvo.

"Ruski piloti su postupali strogo primjenjujući međunarodne propise o letu", dodaje.

Američki dužnosnici ranije su izvijestili o incidentu no naveli su da se radilo o jednom ruskom i jednom američkom zrakoplovu te su optužili rusku stranu da je postupila na  "nesiguran i neprofesionalan" način.

Prema američkoj strani u incidentu su sudjelovali ruski Suhoj Su-27 i američki izviđački zrakoplov P-8.

Ove godine zabilježen je niz sličnih incidenata. U travnju dva ruska zrakoplova proletjela su u blizini američkog razarača u Baltičkom moru.

Takvi događaji podsjećaju na Hladni rat, kada je niz takvih bliskih susreta doveo do potpisivanja bilateralnog sporazuma 1972. u cilju izbjegavanja opasnih susreta na moru koji su potpisali tadašnji američki ministar mornarice John Warner i sovjetski admiral Sergej Gorškov. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter