Moskovljani protiv Putina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 25 tisuca ljudi, prema procjenama organizatora, okupilo se u subotu u Moskvi na prosvjedu "Za poštene izbore" kako bi prosvjedovali protiv pobjede premijera Vladimira Putina na predsjednickim izborima održanima 4. ožujka, javljaju ruski mediji.

I dok policija navodi da se okupilo deset tisuca ljudi, organizatori tvrde da je na prosvjed došlo 25 tisuca. Gradske vlasti su organizatorima dopustile prosvjed na kojemu može sudjelovati do 50.000 ljudi, koliko su organizatori ocekivali.
Prosvjed osigurava 2.500 policajaca, a skup nadlijece i helikopter.

Ruska oporba ponovno je izašla na ulice kako bi zatražila promjenu politickog sustava na prvim prosvjedima nakon predsjednickih izbora, izjavio je liberalni politicar Vladimir Rižkov na prosvjednom skupu u središtu Moskve.

"Nastavit cemo tražiti slobodu govora, izvanredne parlamentarne izbore i nove predsjednicke izbore nakon uvodenja novih pravila. Mi takoder tražimo prestanak cenzure medija i oslobadanje politickih zatvorenika", rekao je Rižkov.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, Putin je na izborima osvojio 63,6 posto glasova, ali kriticari tvrde da su izbori obilježeni prijevarom. Kremlj je uveo reforme politickog zakonodavstva nakon parlamentarnih izbora u prosincu za koje je oporba takoder tvrdila da su namješteni u korist vladajuce stranke, Putinove Jedinstvene Rusije, što je izazvalo najvece ulicne prosvjede u Moskvi u posljednjih 20 godina. Oporba želi daljnje reforme, rekao je Rižkov u subotu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter