Morski plavci stalno su u akciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljeti turisti ne preplavljuju samo istarski poluotok, vec i more, pa je gužva i ondje podjednaka kao i na kopnu te je stoga veca prisutnost pomorske policije u istarskom akvatoriju neminovna.

Jedna od osnovnih zadaca pomorske policije jest nadzor državne granice na moru, a izuzev granicnih ophodnji ljeti je ona prisutnija uz priobalje. U ljetnim mjesecima gotovo su svakodnevne i policijske akcije.

"Premda su svakodnevne ophodnje pomorske policije uz plaže i kupališta s ciljem podizanja visoke razine sigurnosti na moru, tijekom proteklih vikenda provodile su se pojacane aktivnosti i tom prilikom smo se s vecim brojem plovila i službenika koncentrirali na pojedina podrucja.

Primjerice akcija 'Sigurnost na moru' provodila se istovremeno na cijelom podrucju u nadležnosti PU istarske, odnosno od Savudrijske vale do Rta Brestova na Kvarneru", rekao nam je policijski službenik Odjela za državnu granicu Alen Drandic.

Drandic kaže da ljudi znaju cesto komentirati da bi takvih akcija trebalo biti više, ili pak da bi pomorska policija cešce trebala biti na moru, no cinjenica je, istice on, da je pomorska policija stalno prisutna na moru.

Prema Drandicevim rijecima, tijekom sezone najaktualnije je glisiranje blizu obale i njegovo sankcioniranje. Do prije godinu dana nadležnost za glisiranje imala je iskljucivo Lucka kapetanija, no izmjenom Pomorskog zakonika i policija je dobila ovlaštenja za kažnjavanje odredenih prekršaja na moru.

"Cilj je akcija djelovati preventivno i represivno prema osobama koje upravljaju gliserima i brodicama na mlazni pogon, odnosno jet skijem, a koje glisiraju na udaljenosti manjoj od 300 m od obale. Kazna za ovakav prekršaj propisana je zakonikom i krece se od 1.000 do 15.000 kuna", rekao je Drandic.

Osim neopreznih voditelja brodica koji glisiraju uz obalu, nerijetko se kažnjavaju i isto tako neoprezni kupaci koji plivaju na udaljenosti vecoj od 100 metara od obale. Kako nam je rekao Drandic, za takav prekršaj kazna iznosi 500 kuna.

"Takvih neopreznih plivaca ima posebno na podrucju otocica kod Vrsara, ali i Rovinja. Oni znaju plivati od otoka do otoka, ili se pak na more otisnu u luft-madracima. Ove smo godine do sada kaznili dva takva kupaca. Zanimljivo je da Nizozemci, prema rezultatima posljednje akcije, cine najviše prekršaja. Nismo radili konkretan statisticki pregled, no ocito je da Talijani i Slovenci dolaze cešce na naše more pa su bolje upoznati s pomorskim pravilima", rekao je Drandic.

Osim nadzora, pomorska policija tijekom godine provodi i sudjeluje u akcijama spašavanja, pa je tako nedavno iz uzburkanog mora kod autokampa Stoja spasila dvije maloljetne Švicarke i njihovog 19-godišnjeg sunarodnjaka. Nerijetko zna uskociti i u pomoc brodovima koje zadesi havarija motora, odnosno otegli ih do najbliže luke.

Nadzire i posebna morska staništa poput Tarske vale, Raškog zaljeva i Šcuzu u Pomeru, ali i zašticeni krajolik Limskog kanala. Pod njihovim su budnim okom i zašticeni lokaliteti potopljenih brodova "Baron Gautsch" i "Coriolanus".

Nacionalni park Brijuni ima svoju 24-satnu rendžersku službu nadzora, no bez obzira na to pomorska policija i na podrucju takozvane zone zabilježi pokoji pomorski prekršaj. Upravo je na tom podrucju nedavno pronašla dva parangala, koja je izvukla iz mora i sada traži pocinitelja.


Podijeli: Facebook Twiter