Morosin: Problem je u naglasku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Cvajner malo iza podneva, okupili su se Boris Dežulovic i Predrag Lucic koji su ugostili glazbenika Livija Morosina, vinara Ivicu Matoševica i redatelja Dejana Acimovica. Kako je program nazvan Post Scriptum i posvecen je poginulom vinaru i glazbeniku Andiju Šipeticu susret u Cvajneru pretvorio se u vinsko-pjesnicku debatu o bevandi, sommelierima i istarskoj ljestvici.

Bilo je to jako neformalno druženje, niz ne baš jasno povezanih šala na racun kojecega pa je sve licilo na veliki stand up show, osim što su njegovi sudionici sjedili.

Dežulovic je opisao Šipetica kao vinara koji je, kada su vi postali sommelieri, vratio vino tamo gdje mu je mjesto, medu obicne ljude. Matoševic se nadovezao rekavši da nije smisao da oni koji piju rade temeljite analize onoga što piju nego da u tome uživaju te da se educiraju ako to žele.

Acimovic koji je rodom iz Hercegovine pricao je o gangi i vinu blatini, a ganga je odnedavno pod zaštitom UNESCO-a. Na to je Morosin spremno zapjevao "Zora rudi" i odmah dodao: "I mi smo zašticeni". Dežulovic je samo komentirao da je ovo malo presloženo, prearanžirano za gange i ojkalice, na što je Morosin pokušao sa "Cvice mi polje pokrilo". Acimovic, kojeg je Dežulovic pokušao nagovoriti da nešto zapjeva, probao je s "O bella ciao", što je Matoševic izveo u prijevodu.

- Kamo ce nas odvesti ova diskusija?, upitao je Dežulovic. "Vjerojatno prema kraju", mrtav hladan uzvratio je Morosin.

Dežulovic je ipak nastavio konstatiravši da je prednost istarske ljestvice što "svaki put kada je cuješ, cini ti se kao da je cuješ prvi put". "Zato nas je UNESCO i priznao", opet je docekao Morosin. Njega je Dežulovic predstavio kao "covjeka koji je vratio istarsku ljestvicu na top ljestvicu".



Poznati Vodnjanac je došao na svoje kada je zapjevao "Kad je Bog z crikve zaša" uz pomoc Tomislava Šestana Bepa za kompjuterom i klavijaturom. Lucic i Dežulovic priznali su da nisu puno toga razumjeli, jer je pjesma na istarskom. "Ne shvacam zašto vi Dalmatinci nas ne razumijete. Problem je u naglasku, vaš je kao iz brda a naš je mekši", dobacio je Morosin. "Je, mi isto kažemo zemljovid", sada je vratio Dežulovic.

Pred kraj je Morosin uz klavir izveo i "Mojem didu".

Vicevima o Isusu i Crnogorcima polako su priveli kraju razgovor u krcatom Cvajneru, a u publici su se našla I poznata lica: redatelji Dušan Makavejev i Rajko Grlic, zatim kolumnisti i pisci Jurica Pavicic i Ante Tomic i drugi.


Podijeli: Facebook Twiter