Moro je državni ljepotan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najljepši magarac pastuh ovogodišnje pete županijske i prve državne smotre istarskih magaraca održane u nedjelju u Juršicima je pastuh Moro uzgajivaca Alda Štifanica. U kategoriji magarica starijih od cetiri godine titulu "misice" osvojila je Mora vlasnika Romana Fola, a najljepša medu onima do cetiri godine bila je Jenny uzgajivaca Marija Gašparina. Medu pomlatkom od šest mjeseci do dvije godine starosti najljepša je bila Maca uzgajivaca Alda Štifanica, a od puladi rodene ove godine titulu najljepšeg osvojio je Mate uzgajivaca Marija Gašparina.

Titule su osvojene nakon mimohoda i ocjene strucnog žirija, odnosno uzgajivaca istarskog magarca te djelatnika Hrvatskog centra za konjogojstvo. Vrednovale su se skladnost tijela i zastupljenost znacajki istarskog tovara: crna boja, bijela njuška, visina, bijela boja oko ociju. Na smotri je sudjelovalo 12 uzgajivaca i 35 grla.

U trci na 250 metara, od crkve do oštarije Sveti Frane, najbrži je bio pastuh Gordana Galanta, zatim Borisa Orlica, a trece je mjesto pripalo magarici Marija Gašparina.

Uzgajivaci drže tovare iz hobija, a u Istri ih ima 250 registriranih. Osim istarskog, mogu se naci još i sjevernojadranski te dalmatinski. Istarski tovar nastao je križanjem pasmine padovano i autohtone vrste koja je nekad obitavala na ovom podrucju. Od ostalih se razlikuje izuzetnom visinom.

Dražen Cerjanec iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja istaknuo je da su ove godine proglasili istarskog magarca posebnom pasminom, dok je prije bio registriran kao soj. - Buduci da se radi o ugroženoj vrsti, važno ga je zaštititi i Ministarstvo namjerava povecati poticaje za magarca koji sada iznose tisucu kuna, najavio je Cerjanec.

Smotru je organizirala Udruga uzgajivaca istarskog magarca "Istrijanski tovar" koja okuplja zaljubljenike u te životinje, a cilj joj je njihovo ocuvanje. Prvi put je napravljen i katalog smotre s popisom svih sudionika.


Podijeli: Facebook Twiter