Mornarski šik: Ljeto na pruge

Mornarski šik - prugice
Mornarski šik - prugice

Nema sezone u kojoj nisu aktualne. Zapravo, nikad ne izlaze iz mode, vječne su poput najlonki ili T-shirta. A zapravo su na običnoj majici i nastale. Pruge, o njima je naime riječ, ulaze i u ovogodišnju proljetno-ljetnu sezonu kao jedan od ključnih trendova i to ne samo na odjeći: dizajneri su ih smjestili na ama baš sve predmete vezane uz modu.

U modni pohod krenule su s obične mornarske majice koja je nastala 1820. godine iz vrlo prozaičnog razloga: pruge na majici služile su da bi se mornari, koji bi za kakve oluje pali s palube u more, lakše uočili u beskraju oceana. Pruge se s palube sele na dvor 1846., nakon što je kraljica Viktorija svog četverogodišnjeg sina Alberta Edwarda na kraljevskoj jahti odjenula u mornarsku opravu.

Što kraljica inaugurira, to puk objeručke prihvati, pa su prugice osvanule na onodobnim kupaćim kostimima. No, definitivno su postale mainstream nakon što se u njima 1917. pokazala i počela ih prodavati u svom francuskom butiku kraljica stila i mode Gabrielle Coco Chanel. Nosila su ih tadašnja gospoda u mondenim ljetovalištima diljem Europe: u Viscontijevom remek-djelu "Smrt u Veneciji" gotovo možemo opipati očajničku žudnju Gustava von Aschenbacha dok pogledom slijedi Tadeusza, plavokosog dječaka eteričnog lika koji na plaži trčkara u jednodijelnom kupaćem kostimu – na pruge.

U 60-im godinama prugice su prigrlili umjetnici te pripadnici  pojedinih subkulturnih skupina, pa ih je tako volio Picasso, ali i Hells Angelsi.

Pruge, naime, kao možda nijedan drugi modni uzorak, pripadaju podjednako tako različitim slojevima društva. Osvanu li na tamnosivom odijelu, eto klasične profinjenosti kakva bi pasala kakvom poslovnjaku, a kada ih prigrli Johnny Rotten, eto klasika punk-mode.

Dizajner koji je u svom radu možda najviše "trošio" pruge svakako jest Jean Paul Gaultier, koji je često u njih odijevao neke novovjeke gusare i kapetane kuke, ali i kraljicu popa Madonnu. Prugice vidjesmo i na zlom Zorgu kojeg je u filmu "Peti element" sjajno tumačio Gary Oldman, odjeven upravo u Gaultierove - treba li reći – prugaste kreacije. Još jedna filmska zlica voljela je total pruga look - Bubimir iliti Beetlejuice Tima Burtona. Osamdesete su bile godine pruga od glave do pete.

I u ovoj sezoni se nose, ali ovoga su puta posložene u svim smjerovima, kombinacijama i širinama, uparene s točkicama i šarama. Pritom ne treba slijepo slijediti mišljenje modnih purista, nego vlastiti osjećaj: "uprugati" se i "istočkati" od glave do pete te pred zrcalom odlučiti što treba dodati, a što oduzeti u vašoj stilskoj priči. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter