Mornaričkom parku treba vratiti status botaničkog vrta

Mornaričkom parku treba vratiti status botaničkog  vrta
Mornaričkom parku treba vratiti status botaničkog vrta

U tijeku obilaska mjesnih odbora Grada Pule, predstavnici Grada susreli su se i sa stanovnicima mjesnih odbora Veruda, Sv. Polikarp-Sisplac i Stoja te na javnoj tribini željeli čuti prijedloge kako bi se kreirao što kvalitetniji prijedloga Proračuna za 2017. godinu. "Ovdje smo da bismo saslušali vaše prijedloge i potrebe, zajedničkim snagama pokušali odgovoriti na njih te ih uvrstili u proračun za iduću godinu", uvodno im je kazao zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin.  

Na javnoj tribini sudjelovali su i predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek, pročelnici gradskih upravnih odjela te predstavnici gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova. 

Nekolicinu najznačajnijih prijedloga za MO Veruda iznijela je predsjednica Romina Petaros. Stanovnike ovog mjesnog odbora najviše je zanimalo u kojoj je fazi projekt uređenja Trga kralja Tomislava, što će biti sa zgradom Vila Idole i kada se očekuje privođenje namjeni površina iznad Ferijalnog saveza. Među prijedlozima našao se i onaj za spajanje gornjeg i donjeg dijela Ulice Veruda te spajanje Krležine ulice s novim izlazom na Benussijevu.  

Pročelnik za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, odgovarajući na upite, kazao je kako se ponude za izvođenje radova na uređenju Trga kralja Tomislava otvaraju 30. rujna. 

Stručno povjerenstvo će potom odabrati onu najpovoljniju. Ukoliko ne budu iznijete žalbe s radovima planiramo započeti vrlo brzo, odnosno u studenom ove godine, konstatirao je Škuflić.  

Što se tiče spajanja ulica, gornjeg i donjeg dijela Ulice Veruda te spajanje Krležine ulice s novim izlazom na Benussijevu, potrebno je, kaže pročelnik, prethodno izraditi prometnu studiju te potom u proračunu planirati sredstva za njezinu realizaciju. 

Na pitanje stanovnika Ardemia Zimola vezano za odvoz otpada direktor Pula Herculanee Igor Stari odgovorio je da je za naselja koja imaju veliku koncentraciju ljudi u planu postavljanje podzemnih otoka. 

Nakon MO-a Veruda tribina je nastavljena u mjesnim odborima Sv. Polikarp-Sisplac i Stoja gdje su građani najveći akcent dali na uređenje komunalne infrastrukture obližnjih ulica koja se prije svega odnosi na sanaciju kolnika, izgradnju nogostupa te javne rasvjete. 

Na navedeno je pročelnik Škuflić kazao da će se prijedlozi razmotriti i, sukladno planu i proračunskim mogućnostima, realizirati. Istaknut je i problem parkiranja na Valkanama na što je pročelnik Škuflić kazao da će se izraditi prometno rješenje kao prvi korak u rješavanju tog problema. Potpredsjednica mjesnog odbora Sv. Polikarp-Sisplac pripremila je upite stanovnika svog mjesnog odbora među kojima je istaknula pitanje izgradnje dječjeg vrtića na Stoji, proširenje prilazne ceste parkirališta u Ulici Kamenjak i uređenje stuba kod Mornaričke crkve. Iznijela je i prijedlog za vraćanjem Mornaričkom parku status botaničkog vrta postupnim oplemenjivanjem biljem, kojega su prisutni pohvalili te uzeli u razmatranje. Na traženje predstavnika Malonogometnog kluba Stoja razmotrit će se i zemljište nedaleko baraka koje bi moglo biti dodijeljeno za izgradnju igrališta. Prihvaćen je i prijedlog za dodjelom novog poslovnog prostora mjesnom odboru Sv. Polikarp-Sisplac. Osim prijedloga i kritika, pristigla je i pohvala predsjednice MO Stoja upućena Gradu za radove kojima se obnavlja ograda i nogostup na Zeleniki. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter