Mornaričkom parku mogla bi se vratiti stara slava

Stara rasklimana igrala vjerojatno će zamijeniti fontane i vodoskoci (Arhiva)
Stara rasklimana igrala vjerojatno će zamijeniti fontane i vodoskoci (Arhiva)

Iako se prije samo godinu dana činilo da će Mornarički park pasti u zaborav i potonuti u daljnju devastaciju, to se po svemu sudeći ipak neće dogoditi. U pripremi je projekt koji će mu vratiti nekadašnji sjaj.

Za njegovu valorizaciju, usprkos prošlogodišnjim crnim prognozama kada je rečeno da za taj pothvat nema novaca, ipak će se pobrinuti Grad Pula u suradnji s Turističkom zajednicom. Projekt je u pripremi i javnosti će biti predstavljen do kraja godine.

"Istina je da pripremamo projekt kojim ćemo valorizirati Mornarički park, no o detaljima zasad ne možemo govoriti jer projekt najprije mora proći određenu proceduru", rekla je direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj.

Dodala je da je projekt valorizacije na tragu onoga što je prije godinu dana predstavila voditeljica hortikulture u Harculanei Tatjana Mandić Bulić. Park bi naime trebao izgledati približno kao nekad, s bogatom vegetacijom, uređenim stazicama i klupama te fontanama i vodoskocima koji su nekad krasili park.

Također, park bi se ogradio radi sprječavanja devastacije biljaka i opreme, a podno svake biljke bio bi postavljen natpis njezinog imena na hrvatskom i latinskom jeziku.

Pokušalo bi se posaditi i održati biljni materijal koji je nekad rastao u parku poput banana, papirusa ili kavine biljke. Tako uređeni park predstavljat će novu turističku lokaciju, ali i mjesto na kojem će Puljani moći uživati u prirodi i raznim manifestacijama koje će se ondje održavati.

Za komentar ove ideje o valorizaciji Mornaričkog parka upitali smo  poznatog pulskog arhitekta koji nam je odmah rekao da je Mornarički park zapravo jedan nesretan park.

"Prije više od tri desetljeća Grad je raspisao natječaj na kojem su pozvani kipari da daju svoj prijedlog za likovno obogaćenje tog parka. Razmišljalo se da bi to u dijelu bio park skulptura, ali ništa se nije realiziralo", rekao nam je.

"Unatrag 50 godina djeca iz škole odlazila su s profesorima biologije na praktičnu nastavu u taj park koji je tada još uvijek bio bogat botanički vrt s brojnim autohtonim i biljkama koje su donosili pomorci iz raznih krajeva svijeta. Pored svake je biljke bila pločica s natpisom vrste na hrvatskom i latinskom i mjestom odakle je donesena.

Sada je park jako zapušten i to ne samo u vizualnom smislu, već i u sadržaju. Ne znam koji bi dio kulturnih programa mogao biti premješten u taj park, ali je to u svakom slučaju dobra inicijativa", rekao je naš sugovornik te dodao da bi park, kada se valorizira, svakako mogao postati turistička atrakcija. (Piše Nera SOFTIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter