Mornarički park: Novo ruho za 150. rođendan


Grad Pula i pulska Turistička zajednica pokrenuli su projekt uređenja Mornaričkog parka, koji ove godine slavi 150. rođendan i novo će mu ruho biti rođendanski dar koji će mu vratiti nekadašnji sjaj.

Radovi su već počeli i odvijat će se u nekoliko faza. U prvoj fazi rekonstruirat će se dvije fontane, čije se otvaranje planira na međunarodni Dan voda krajem ožujka. Odmah potom uslijedit će hortikulturno uređenje i njegovo predstavljanje na Dan planeta Zemlje (obilježava se 22. travnja).

Prema riječima direktorice pulskog TZ-a Sanje Cinkopan Korotaj, daljnje uređenje parka također će se odrađivati u fazama, a konačno uređenje se očekuje do kraja ove godine.

- U parku će se, osim infrastrukture, urediti i staze, dječje igralište, park će dobiti novu rasvjetu, a planira se izgradnja i svojevrsne pozornice gdje će se održavati razne manifestacije, rekla nam je Cinkopan Korotaj.

Konačnim uređenjem Mornaričkog parka ili Botaničkog vrta Austro-Ugarske Monarhije, odnosno Maksimilijanovog parka kako se zvao kroz protekla desetljeća, parku će se donekle vratiti nekadašnji sjaj. Radi se naime, o površini na kojoj je do Prvog svjetskog rata bilo zasađeno više od 60 biljnih vrsta iz cijelog svijeta. Ondje su ih donosili mornarički časnici vraćajući se sa svojih putovanja pa su tako u Mornaričkom parku rasle banane, kavina biljka i papirus. Sada ondje raste tek 38 vrsta biljaka. (Nera SOFTIĆ, snimio Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter