Mornaricka crkva predana biskupiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crkva Gospe od Mora, u zemljišnim knjigama upisana kao crkva Majke Božje od Mora, predana je u vlasništvo poreckoj i pulskoj biskupiji. Naime, iako je ta nekretnina, površine 582 kvadrata, zemljišnoknjižno bila u vlasništvu Grada Pule, tu je crkvu u posjedu imala biskupija za obavljanje vjerskih obreda, a za potrebe djelovanja župe Gospe od Mora.

Prema Generalnom urbanistickom planu grada Pule, toj je nekretnini i odredena javna i društvena namjena, vjerska, kao gradevini izrazite spomenicke vrijednosti šireg regionalnog i državnog znacaja. U naravi ta nekretnina predstavlja vjerski objekt na podrucju Mjesnog odbora Sveti Polikarp-Sisplac.

Odnosi izmedu Republike Hrvatske i Svete Stolice uredeni medudržavnim ugovorima i u njima je Hrvatska priznala javnu pravnu osobnost Katolickoj crkvi i svim crkvenim ustanovama te su tim ugovorima propisani nacini rješavanja pravnih i drugih gospodarskih pitanja vezanih za imovinu. Što se tice ove pulske crkve, bilo je potrebno ishoditi suglasnosti Republike Hrvatske radi upisa prava vlasništva na nekretnini.

Izdavanjem tabularne isprave uskladeno je tako zemljišnoknjižno sa stvarnim stanjem. Medutim iskljucena je mogucnost procjene i naplate troškova za nužno i redovno održavanje objekata jer je biskupija u neprekidnom kvalificiranom posjedu nekretnina, koje je i održavala o vlastitom trošku.


Podijeli: Facebook Twiter