Mornarička bolnica rezervirana za istarsko Sveučilište?

Mornarička bolnica (N. LAZAREVIĆ)
Mornarička bolnica (N. LAZAREVIĆ)

Iako studija koja treba pokazati buduću sudbinu bivše Mornaričke bolnice u Puli još nije gotova, a time ni predstavljena javnosti, na vijećničkim klupama danas će se naći materijali odnosno Strategija razvoja urbanog područja Pule iz koje se pak može iščitati da je prenamjena zgrade bivše Mornaričke bolnice već gotova stvar. Naime, u samoj strategiji navodi se da će prenamjena zgrade bivše bolnice biti za potrebe istarskog Sveučilište te se kao nositelj projekta spominje Sveučilište Juraj Dobrila, a Grad Pula kao partner.

Odluka već donesena?

Među ostalim, navodi se kako je cilj projekta poboljšati prostorne uvjete za pružanje istraživačkih i visokoobrazovnih usluga, a navodi se da projekt planira realizirati u dugoročnom planskom razdoblju. Također, u strategiji se među aktivnostima koje treba provesti ističe kako je potrebno izraditi projekt prenamjene zgrade. Potrebno je zatim raspisati natječaj i izabrati najpovoljnijeg izvođača radova koji ih treba i provesti te na kraju treba nabaviti opremu i opremiti prostor za izvođenje nastave. Cijela ta investicija procijenjena je na 121, 6 milijuna kuna, a sredstva bi se namirila iz državnog proračuna i fondova Europske unije. Sve to upućuje da su gradski oci već odlučili što će se događati s bivšom Mornaričkom bolnicom, pa se zato postavlja pitanje čemu se onda uopće krenulo u izradu studije koja je trebala detektirati najbolje rješenje i model prenamjene bivše bolnice.

I dok se zgrada bolnica očito planira ustupiti Sveučilištu, treba podsjetiti kako je Istarska razvojna agencija po odluci župana dobila posao provedbe projekta prenamjene bivše vojne bolnice, a u izradu analiza, IDA je krenula još sredinom travnja. Također, za taj je posao IDA iz županijskog proračuna dodijeljeno 200 tisuća kuna. Direktor IDA-e Boris Sabatti nam je ranije potvrdio da će se sagledati nekoliko modela te da je jedna od opcija da se dio zgrade prenamjeni u dom za starije i nemoćne osobe. Uz to, razmatrao se i model da se dio prostora rezervira za potrebe studentskog doma, a treća je varijanta uključivala uvođenje nekih komercijalnih djelatnosti, pa se spominjala i prenamjena u poslovne prostore, mogućnost hotela i hostela. Pitali smo Sabattija u kojoj je fazi studija ali i za komentar je li prenamjena bivše Mornaričke već riješena stvar.

- Studija bi trebala biti gotova kroz tjedan dana kada će predstaviti Gradu Puli i istarskom županu i tek tada će se znati što će se događati s Mornaričkom, kazao je Sabatti, naglasivši da ovo što se nalazi u strategiji, može biti samo prijedlog projekta i da to još nije definitivno.

Ipak, Sabatti otkriva da će studija donijeti tri modela buduće prenamjene.

- Prva varijanta je da se u zgradi smjeste predavaone, kabineti i učionice za nove studije istarskog sveučilišta. Druga varijanta je da se u prostore bivše Mornaričke bolnice smjesti dom za starije i nemoćne osobe u kombinaciji sa zdravstvenim turizmom, dok je treća solucija vezana uz komercijalne djelatnosti, rekao je Sabatti, potvrdivši da će u slučaju prihvaćanja jedne od varijanti, upravo ona biti provedena, pa stoga ne postoji mogućnost da se primjerice kombinira da dio zgrade bude rezerviran za studente, a dio primjerice za potrebe staračkog doma.

O svemu smo za pojašnjenje pitali i pročelnika Ureda Grada Aleksandra Matića koji je potpisnik dokumenta Strategije razvoja urbanog područja Pule. Zanimalo nas je li definitivno da Sveučilište preuzima bivšu zgradu Mornaričke te je li se trajno odustalo da se na toj lokaciji smjesti i dom za starije i nemoćne osobe, no do zaključenja ovog teksta, odgovore nismo dobili.

U svakom slučaju, cijela zgrada i čitav kompleks imaju ogroman potencijal s obzirom na odličnu lokaciju ali i svu velebnost austrougarske arhitekture koja se proteže na 13.500 četvornih metara. Ne sumnjamo da će o ovoj temi biti riječi i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, kada bi se trebalo i razjasniti zašto se krenulo u izradu studije prenamjene ako je model prenamjene već izabran i uvršten u strategiju urbanog razvoja Pule. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter