Mornarička bolnica pripast će studentima

Ulaz u Mornaričku bolnicu (N. LAZAREVIĆ)
Ulaz u Mornaričku bolnicu (N. LAZAREVIĆ)

Sveučilište "Juraj Dobrila" proširiti će se na prostor nekadašnje Mornaričke bolnice, čime će se omogućiti bolji uvjeti za studiranje i veći broj studija u istarskoj metropoli. Planovi za proširenje pulskog sveučilišta već postoje, te ih podržavaju i u rektoratu ove visokoškolske ustanove i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Njihovoj će se realizaciji, kažu u Istarskoj županiji, pristupiti kada se sadašnja bolnica preseli u novu zgradu čija je izgradnja u tijeku.

Čeka se bolnica

"Izgradnjom nove pulske Opće bolnice, oslobodit će se prostor Mornaričke bolnice. Istarska županija razmatra mogućnosti kako je najbolje iskoristiti. Jedna od opcija je prepuštanje nekretnine pulskom Sveučilištu koje bi dobilo dodatne prostore i time osiguralo bolje i kvalitetnije uvjete studiranja", objašnjava župan Valter Flego.

Rektor sveučilišta Alfio Barbieri potvrđuje da podržavaju projekt, kojim bi se riješio manjak prostora za studente, profesore i odvijanje nastavnog procesa.

"Postoje planovi o proširenju pulskog sveučilišta u zgrade bivše vojne bolnice. O tome smo razgovarali s ministarstvom, cijeli projekt podupire Istarska županija, te se nadamo kako će se on ostvariti," napominje Barbieri i objašnjava: "Pulsko sveučilište danas ima premalo prostora, a s novom zgradom mogli bismo uvesti i nove studije. U zgradu bivše bolnice stavili bismo Muzičku akademiju, koja danas nema svoj prostor, te tehničke i druge studije. Preseljenje djela naših fakulteta na prostor bivše bolnice, uz zadržavanje postojećih kapaciteta, dugoročno bi riješilo problem smještaja našeg sveučilišta," kaže Alfio Barbieri.

Istarski župan Valter Flego o tom je projektu razgovarao s ministrom Vedranom Mornarom: "Nakon razgovora s vodstvom sveučilišta, bio sam kod ministra Mornara i prezentirao mu ideju o prenamjeni prostora Mornaričke bolnice. Za projekt preseljenja sveučilišta u prostore bolnice dobio sam podršku ministra." Župan Flego napominje kako je u projekt proširenja sveučilišnih kapaciteta potrebno uložiti stotinjak milijuna kuna, dok bi studenti u novi prostor mogli preseliti nakon 2019. godine.

- Slijedeći korak bio bi izrada projektne dokumentacije. Prema nekim procjenama vrijednost ulaganja iznosi više od sto milijuna kuna. Sam rok preseljenja ovisi o dovršetku izgradnje nove Opće bolnice, odnosno preseljenju Mornaričke. S obzirom na planirani dovršetak i opremanje nove bolnice polovicom 2018. godine, s preuređenjem prostora moglo bi se započeti početkom 2019. godine, tvrdi Flego i kaže da računaju na novac države i Europske unije. "Dinamika izvođenja radova ovisit će i o osiguranim financijskim sredstvima, prvenstveno iz EU fondova te resornog ministarstva," smatra istarski župan.

Ulaganje u razvoj

Ulaganje u visoko školstvo jedan je od razvojnih prioriteta Istarske županije. Nakon izgradnje kampusa i studentske menze, problem premalog prostora za smještaj svih sveučilišnih kapaciteta planira se riješiti obnovom postojeće infrastrukture koja je u vlasništvu države.

"Dodjelom zgrade Mornaričke bolnice sveučilištu u potpunosti i trajno bi se riješili njegovi prostorni problemi, te time ujedno osigurale neophodne pretpostavke za njegov daljnji razvoj i jačanje. Istra želi postati regijom znanja u punom smislu te riječi te su sve naše aktivnost usmjerena k postignuću tog cilja", navodi župan Flego i dodaje: "Izgradili smo sveučilišni dom i menzu čime će se značajno podići kvaliteta studiranja za pulske studente. Sljedeći korak je, upravo, iznalaženje dodatnih prostornih kapaciteta za potrebe sveučilišta, čime bi se stvorili uvjeti za kvalitetan rad koji danas nije na adekvatnom nivou. Naime, sveučilište intenzivno uvodi i priprema nove studije čiji razvoj nije popraćen rastom prostornih kapaciteta. Sveučilište danas broji 3.500 studenata, a poboljšanjem prostornih uvjeta ta će brojka nesumnjivo rasti."

Ostvare li se planovi Istarske županije, pulskog sveučilišta i Ministarstva obrazovanja, uvjeti studiranja u Puli značajno će se poboljšati, pa će Istra zaista dobiti mogućnost da postane, uz sve ostalo, i regija znanja. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter