Mornar: Najvažnija zadaća reforma kurikuluma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što ga je Sabor danas potvrdio za novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar je poručio da će mu prva i najvažnija zadaća biti reforma kurikuluma, a uvjeren je da je u godinu i pol mandata, koliko mu je preostalo, moguće započeti promjene u osnovnom i srednjem školstvu.

- Mislim da se prvo treba prihvatiti reforme kurikuluma. To je osnovni problem našeg obrazovanja, zastarjela osnovna škola, zastarjela srednja škola i tu treba napraviti prve i najveće korake, kazao je Mornar novinarima u Saboru.

Na opasku da je njegova najava da će se oko zdravstvenog i građanskog odgoja konzultirati s Katoličkom crkvom izazvala dosta kontroverzi, Mornar je kazao da nije očekivao da će morati tumačiti tu svoju izjavu.

- Moja je poruka prije svega da bih bio ministar dijaloga i konsenzusa, da sve promjene koje uvodimo iskomuniciramo sa svim zainteresiranima, objasnio je.

Na pitanje očekuje li da će mu široka potpora dati vjetar u leđa odgovorio je: "Ne, ja sam realan, znam da je u tom sustavu puno problema, ali mislim da zajedničkim radom i zalaganjem, na koje apeliram kod svih dionika sustava, naročito kod nastavnika, za koje znam da su potplaćeni i da su od Drugog svjetskog rata praktički zanemarivani, uz njihovu potporu možemo puno napraviti".

Odbio je tumačenje da namjerava krenuti ispočetka i zanemariti sve što je u posljednje dvije i pol godine napravio njegov prethodnik Željko Jovanović.

- Naravno da ne, svaki ministar je dao svoj doprinos razvoju sustava, pa tako i ministar Jovanović, i tamo gdje je on stao ja ću nastaviti, kazao je Mornar. Zamoljen da navede što je Jovanović dobroga napravio, ponovio je da je, kao i svi dosadašnji ministri u tom resoru, radio odgovoran i težak posao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter