Moritz von Oswald uoči Dimensionsa u Zagrebu

Moritz von Oswald
Moritz von Oswald

Ususret petom Dimensions festivalu, koji se ovog ljeta održati u Puli od 24. do 28. kolovoza, za osam dana, iduće subote 16. travnja, na tri zagrebačke lokacije; u klubu Sirup, Tvornici kulture i KSET-u; bit će organizirano veliko zagrijavanje za obljetničko izdanje Dimensionsa.

Tako će te večeri u Sirupu nastupiti Moritz von Oswald, istaknutija figura moderne glazbe i jedan od glavnih gostiju predstojećeg Dimensions festivala; u Tvornici kulture zagrebačka audio-vizualna senzacija ABOP ('After je Bolji Od Partya') promovirat će debitantski EP koji izlazi na PDV etiketi, dok će se u KSET-u od 19 sati nadalje moći ćuti presjek domaće scene.

Njemački multiinstrumentalist Moritz von Oswald osoba je koja je postavila kamen temeljac europskog techno zvuka; istinski je pionir i jedna od utjecajnijih figura u povijesti moderne glazbe. S Markom Ernestusomom je početkom 90-ih kroz kultne projekte Maurizio, Basic Channel i Rhythm & Sound proširio techno vokabular dub teksturama i studijskim tehnikama, te definirao smjer žanra uopće. Zadnjih godina posvetio se projektu Moritz von Oswald Trio, koji osim njega čine Max Loderbauer te nigerijski glazbenik Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda, kojeg su Fela Kuti i Brian Eno svojedobno proglasili ocem afrobeata. Upravo će u tom sastavu Trio nastupiti ovog ljeta pred publikom na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo tvrđavi, a Moritz će imati i svoj solo nastup.

Uoči promocije EP-a, zagrebački ABOP upravo je objavio i drugi singl, "Silent Outdoor Meeting" koji, kao i "Blue Thunder", vodi kroz isti organski techno zvuk. U KSET-u će iste večeri novo izdanje Kotlovnice predstaviti najbolje sa zagrebačke techno/huse/tech house scene, a na ovom audio-vizualnom provodu inspiriranom Boiler Roomom nastupit će Akuul, Tvrtko & Basta, Funk Guru, Yesh, Mradar i Ante Mucic M. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter