MORH za 66 milijuna kuna kupuje odjeću i obuću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar obrane Ante Kotromanović i predstavnici 20-ak hrvatskih tvrtki potpisali su jučer 14 ugovora o nabavi opreme za pripadnike Oružanih snaga, a vrijednost posla je 66 milijuna kuna. Nastavak je to već uhodane prakse da klaster hrvatskih tvornica koje se bave proizvodnjom vojne opreme često nastupa zajedno prema MORH-u, nudeći tako najpovoljnije rješenje za vojne probleme te ostvarujući parolu "hrvatska oprema na hrvatskom vojniku".

Ovim ugovorom dogovorena je isporuka više od 175 tisuća odjevnih predmeta, gotovo 14 tisuća pari čizama, 500 kaciga, kao i 1.585 pušaka VHS D-1 i VHS K-1 proizvođača HS Produkta.

- Hrvatski proizvođači proizvode dobre proizvode koji su usklađeni sa standardima NATO-a, a ovi ugovori su primjer suradnje u kojoj MORH promovira hrvatske tvrtke i pomaže im da se održe i prežive, kazao je, vidno zadovoljan dogovorenim poslom, ministar Ante Kotromanović.

Potpisivanje ovog ugovora emotivno je prokomentirao i Alojzije Šestan, šef klastera proizvođača vojne opreme i suvlasnik Šestan Buscha, danas jednog od najcjenjenijih proizvođača kaciga na svijetu.

- Potpisivanje ovog ugovora je dokaz namjera i stvarnih napora MORH-a da potpomaže i jača hrvatsku industriju. Svima nama je ovo bitno i za međunarodne napore, jer kad god dođemo na neki natječaj, prvo što nas pitaju: uzima li vaše proizvode vaša vojska?, pojasnio je Šestan. Nadodao je da u klasteru okupljaju pedesetak proizvođača te da se nada da će uskoro i drugi, osim ovih 20-ak koji su jučer potpisali ugovor, dobiti priliku da rade s MORH-om.

Žarko Popović iz Kroka kazao je pak da bi se na MORH trebali ugledati i drugi dijelovi javnog sektora.

Ovaj ugovor znači i još jednu stvar - MORH odustaje od ideje u javnosti nazvane "rent-a-gaće", odnosno od namjere da se pronađu poslovni subjekti koji bi Oružanim snagama iznajmljivali i prali odjeću i donje rublje, po uzoru na neke druge vojske, prije svega angloameričke.

No, zainteresiranih za ovaj projekt, mnogo primjereniji državama s manjim utjecajem na tržište, u Lijepoj našoj baš i nije bilo. Stoga je sad ta ideja formalno "u razmatranju", iako su inicijalni natječaji bili objavljeni, a neformalno se saznaje da će se uskoro i formalno, bar za nekoliko sljedećih godina, odustati od potencijalnog rentanja odjeće. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter