MORH vrsarskom aeroklubu poklonio MiG

MiG će biti u središtu parka
MiG će biti u središtu parka

MiG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva stigao je iz Zagreba u Vrsar u srijedu i već jučer počeo je rad na njemu; članovi Aerokluba Vrsar obavili su uviđaj te procjene svih predstojećih pothvata. Zrakoplov, koji je kupljen u Ukrajini 1993. godine, postat će dio ukupne ponude vrsarskog aeroparka, koji već pet godina djeluje u sklopu kluba.

Namjere su već sada jasne: nakon detaljne restauracije MiG će biti postavljen u središte travnjaka parka i oko njega će biti izgrađen memorijalni put da bi se posjetitelje podsjetilo na godine Domovinskog rata i bombardiranje vrsarske zračne luke 21. prosinca 1991. kada su poginuli Dragan Garvan i Dragutin Barić.

Upravo je iz tih razloga Ministarstvo obrane odlučilo donirati umirovljeni i otpisani zrakoplov Vrsaranima. Tajnik aerokluba Krasnodar Raguž rekao nam je da je to tek početak suradnje s Ministarstvom jer je njihova namjera dobiti na dar još nekoliko letjelica. Danas aeropark broji 12 letjelica, najstariji je primjerak Antonov iz 1950. godine.

Ova nova akvizicija pridodat će parku drugu, novu dimenziju vezanu na noviju povijest. Uz memorijalni kompleks, koji će se izgraditi u središtu parka oko MiG-a, valja podsjetiti na spomenik (bijeli križ) koji je podignut na mjestu gdje su poginuli Dragan Garvan i Dragutin Barić. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter