MORH usred krize planira stolnu vojnu crkvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo obrane raspisalo je jucer natjecaj za "urbanisticko arhitektonski idejni projekt stolne crkve Vojnog ordinarijata u Zagrebu", a onda ga brzopotezno - poništilo! Natjecaj je objavljen u jutarnjim satima u Narodnim novinama, no nakon našeg upita o kakvom se tocno projektu radi i o njegovoj financijskoj strani, iz MORH-a je tijekom poslijepodneva stigao sasvim neocekivani odgovor.

"Vezano uz vaš upit izvješcujemo vas da je Ministarstvo obrane donijelo odluku o poništenju predmetnog natjecaja s danom 8. rujna 2011. godine", navodi u odgovoru na naša pitanja MORH-ova Služba za odnose s javnošcu. Zatim su nam pojasnili svoj potez, pravdajuci se - zakonskim odredbama kojima je uredena javna nabava u Hrvatskoj.

Ministarstvo obrane donijelo je odluku o poništenju objavljenog natjecaja jer se naknadno uvidjelo da nisu ispunjeni svi potrebni uvjeti za provodenje istog (ne raspolaže se svom potrebnom dokumentacijom za provodenje postupka) te smo bili obvezni, po sili Zakona o javnoj nabavi, poništiti taj javni natjecaj", navode u svome odgovoru.

Iako je odluka o javnom natjecaju javno postala dostupna jucer, u MORH-u tvrde da je natjecaj zapravo raspisan dan ranije, 7. rujna, što bi znacilo da nisu objavili i poništili nadmetanje u roku od samo nekoliko sati.

U Ministarstvu nismo uspjeli doznati niti o kakvom se tocno projektu radi, koliko je novca predvideno za urbanisticko-arhitektonski projekt i, ako se planira izgradnja novog objekta, koliko ce to stajati.

Neslužbeno doznajemo da bi to trebala bila glavna crkva Vojnog ordinarijata, odnosno glavna crkva za cijelu hrvatsku vojsku i policiju. Takve crkve danas u Hrvatskoj nema, kazao nam je neslužbeno jedan sugovornik, potvrdivši da unutar zgrade Vojnog ordinarijata postoji kapelica, ali je ona samo prirucni prostor za mise. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter